Cadoul periculos: Păpușile conectate, posibili “spioni”

z-papusi-009
Anumite jucării conectate sunt susceptibile de a se transforma în posibili “spioni”, în măsură să fie controlate de la distanță printr-un simplu telefon mobil, avertizează asociațiile de apărare a drepturilor consumatorilor europeni și americani, care au decis să depună o plângere în acest sens, relatează AFP.

Temerile apărătorilor vieții private vizează două jucării “Prietena mea Cayla” și “i-Que” care necesită utilizarea unei aplicații pe telefon sau pe tabletă pentru a funcționa, explică Asociația europeană de apărare a consumatorilor (BEUC) într-un comunicat publicat marți.

Ele sunt fabricate de Genesis Toys, considerat nr.1 mondial al jucăriilor conectate, cu sediul în Hong Kong.

Copiii au posibilitatea de a pune întrebări simple păpușilor, iar acestea le răspund. Toate conversațiile pot fi descărcate, într-un mod criptat, pe un server de o terță parte.

Un studiu al organismului independent de protecție a consumatorului din Norvegia (Forbrukkerradet), care se bazează pe plângeri depuse de diferite asociații și pe care a putut să-l consulte AFP, subliniază totodată că funcționarea “Cayla” și “i-Que” cu simple căști Bluetooth le face deosebit de vulnerabile.

“Este foarte ușor pentru oricine să se conecteze la păpușă. Deci, dacă sunteți în apropiere de o astfel de păpușă și ea este pornită, este ușor pentru un străin, de exemplu, să se conecteze și să vorbească prin aceasta și să asculte ceea ce spun oamenii prin respectiva conexiune”, a explicat agenției franceze de presă Finn Myrstad, responsabil al secției Servicii digitale de la Consiliul norvegian al consumatorilor.

“Aceasta este o problemă de securitate care a fost semnalată fabricantului acum aproape doi ani. De atunci ar fi trebuit să o rezolve”, și-a exprimat regretul el.

Raportul norvegian face o recomandare simplă, o ușoară modificare: ai nevoie de acces “fizic” pentru conectare, adică de a apăsa pe un buton pentru a valida combinarea între aparate.

Într-un comunicat, BEUC deplânge între altele faptul că tot ceea ce spune copilul care se joacă este transferat spre compania Nuance Communications, specializată în tehnologia de recunoaștere vocală.

În plângerile lor împotriva Genesis Toys și Nuance Communications în fața Comisiei federale a comerțului (FTC), patru asociații americane subliniază că Nuance — care afirmă că utilizează datele colectate pentru a îmbunătăți produsele sale — își vinde tehnologia agențiilor militare, de informații și poliției.

Cel puțin 18 asociații pentru protecția consumatorilor și copilului din 15 țări europene și SUA vor să sesizeze autoritățile în cauză.

O a treia jucărie, ‘Hello Barbie’, este menționată în studiul norvegian. Cazul păpușii, care nu a fost comercializată deocamdată în Europa, a fost abordat în SUA de către apărătorii în securitatea online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 1 =