Călătoria prin Irlanda cu mașina

Cine vrea să viziteze Irlanda, dar nu vrea să o facă pe bicicletă sau la pas, are nevoie de o mașină. Acesta este cel mai bun mod de a savura atracțiile locale, însă șoferii trebuie să fie atenți la câteva lucruri pentru a avea parte de un concediu lipsit de griji și pentru a păstra mașina în siguranță.

Irlanda este o țară care trebuie savurată, în adevăratul sens al cuvântului. Cine vrea să aibe parte de experiențe de neuitat pe insulă are nevoie de o mașină proprie sau una închiriată, care garantează independența și deplasarea rapidă în timpul vacanței. Există multe motive pentru a efectua vizite sau călătorii cu bicicleta pe insulă, dar dacă nu doriți să vă limitați la o mică regiune din fermecătoarea țară, atunci este necesară o mașină.

Sosirea cu mașina proprie este deci o opțiune evidentă. Există linii de feribot din localitățile Rotterdam, Olanda și Seebrügge, Belgia către localitatea engleză Hull, din portul francez Calais către Dover sau prin Eurotunnel către Folkestone. Dacă urmați șoselele englezești, există apoi curse cu feribotul din Liverpool, Holyhead, sau Pembroke mai departe către Irlanda. Din localitățile franceze Cerbourg și Roscoff se poate ajunge direct la Dublin sau în localitățile mai sudice, Rosslare sau Cork.

Atenție însă, timpii de călătorie sunt lungi (17 până la 20 de ore pentru o călătorie directă de pe continent) iar prețurile variază mereu între ofertanții Brittany Ferries, Irish Ferries sau Stena Line. Un exemplu pentru două persoane și un automobil de mici dimensiuni: o legătură directă de la Cherbourg sau Roscoff costă de la aproximativ 100 de euro în sus pentru cineva care rezervă din timp, iar cei care cumpără în ultimul moment pot să dea și 500 de euro pe bilet. Un bilet dus-întors poate fi și mai ieftin per total, aici cei care rezervă din timp plătesc 220-300 euro, iar călătoriile spontane ajung să coste 500-700 euro.

O bună alternativă este închirierea unui automobil de la un furnizor local, care se poate găsi în orice localitate mare sau la un aeroport. Aici se recomandă în general o rezervare în prealabil, cu cât mai spontan, cu atât va fi mai scump. Cine rezervă în mod inteligent, primește un automobil de mici dimensiuni în condiții bune (full Casco) pentru 40-50 de euro pe zi, iar prețurile variază însă semnificativ între competitori. Este bine de știut că, combustibilul costă în Irlanda aproximativ la fel de mult ca și în Germania, poate chiar mai puțin. În multe benzinării de provincie există însă doar două sortimente, benzina fără plumb simplă și diesel.

Marea problemă pentru șoferii europeni este faptul că în Irlanda se circulă pe stânga. Există deci suficiente situații cu potențial critic. Când ieșiți de pe drumul principal pe un drum lăturalnic, regulile sunt ca și la traversarea unui drum aglomerat: priviți atent în ambele părți și doar apoi executați manevra. Prima dată priviți la dreapta, apoi la stânga. În intersecțiile cu sens giratoriu, direcția de rulare este prin stânga sensului, iar vehiculele ce vin din dreapta au prioritate. Atenția este necesară și pe străzile care nu au marcaj, pentru că există foarte multe, iar reflexul este de a ne poziționa pe partea dreaptă a drumului. În ținuturile cu specific turistic însă, există marcaje corespunzătoare în mai multe limbi străine, printre care și germană, care indică faptul că se circulă pe partea stângă a drumului.

Limitele de viteză trebuie evident respectate. În timp ce mulți irlandezi aleg să ruleze pe autostrăzi peste limita legală de 120 km/h, pe șoselele naționale limitele sunt de cele mai multe ori 80 sau 100 km/h, însă aceste viteze sunt impracticabile datorită condițiilor de drum, a virajelor strânse sau a asfaltului denivelat.

http://www.n-tv.de/reise/Mit-dem-Auto-Irland-richtig-erfahren-article19977252.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 80