Căminele germane pentru studenți, tot mai scumpe

84255202

Odată cu afluxul tot mai mare de studenți, cresc și prețurile chiriilor pentru aceștia. Seniorii și absolvenții concurează cu ei pentru apartamente ieftine. Un studiu arată unde cresc prețurile cel mai rapid.

Cine vrea să se mute în acest semestru din casa părinților pentru a începe studiile în Germania trebuie să cheltuie în acest an ceva mai mult pe chirie decât în anii trecuți. La Berlin prețurile au crescut foarte puternic, explică Michael Voigtländer, care a condus un studiu al Institutului pentru Economie Germană (IW) de la Köln comandat de Deutschen Real Estate Funds.

Studenții care merg în capitală trebuie să plătească acum chirii cu 37% mai mari decât în urmă cu șase ani. Pentru studiu cercetătorii au comparat dinamica prețurilor la chirii din căminele medii între anii 2010 și 2016 în 15 orașe sau centre universitare mari. Lideri sunt orașe precum Berlin, München sau Stuttgart. Dar chiar și în micul oraș Osnabrück studenții trebuie să plătească acum mai mult ca înainte pentru locuința lor. Mai puțin au crescut chiriile în alte orașe precum Siegen, Bonn sau Heidelberg.

Ca bază de date a fost folosită platforma de internet “ImmobilienScout24” și anunțurile postate pe aceasta, și portalul “WG-Gesucht” care aparține de aceeași platformă. Pentru a include doar anunțurile care sunt foarte interesante pentru studenți, nu au fost luate în considerare 20% din cele mai scumpe proprietăți.

München se numără printre orașele cu cea mai rapidă dinamică a prețurilor la chirii, iar acest lucru nu este deloc surprinzător. Acolo chiriile pentru cămine studențești au crescut cu 24,8% în ultimii șase ani.

Iar numărul studenților nu a făcut ca aceasta să fie întreruptă: după datele Asociației Studențești de la München numărul bobocilor este în creștere și în acest an. După cum ne-am obișnuit în ultimii ani, la începutul semestrului de iarnă piața locuințelor de la Berlin devine foarte agitată și este foarte dificil pentru studenți să găsească o locuință accesibilă pe piața privată, spune un purtător de cuvânt. Circa 615 euro costă acolo în medie un loc într-un cămin studențesc, explică experții în imobiliare de la IW.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Studentenbuden-werden-immer-teurer-article18777881.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 2 =