Camioanele Mercedes platesc o amenda de un miliard de euro

fe3c64ea4a75bd99cdf6908519b9cf6f

Presupusele încălcări ale legislației cartelurilor atrage recomandări de fermitate din partea Comisiei UE. Cartelul a fost activ timp de 14 ani. O companie implicată rămâne însă fără nici un fel de consecințe.

Datorită fixării ilegale de prețuri mai mulți producători de camioane se văd nevoiți să achite amenzi record în valoare totală de 3 miliarde de euro. Afectate sunt companiile Daimler, Iveco, DAF și Volvo/Renault, după cum anunță comisia UE de la Bruxelles. Filiala VW de la München, MAN, va scăpa fără consecințe semnificative.

Cea mai mare amendă individuală va fi suportată de Daimler, cu un volum total de 1 miliard de euro. Comisarul european pe probleme de concurență, Margrethe Vestager, a subliniat faptul că autoritățile de la Bruxelles a dorit să tragă un semnal de alarmă și să dea un exemplu și altor companii, de aceea a insistat pe amenzi mari.

Cartelul fondat în anul 1997 a fost activ timp de 14 ani, spun autoritățile concurențiale europene, existând înțelegeri la cel mai înalt nivel de conducere. Majoritatea firmelor și-au recunoscut vinovăția și au fost de acord cu plata amenzilor.

Comisia UE a redus amenzile pentru Volvo/Renault, Daimler și Iveco, pentru că acestea au colaborat cu autoritățile în anchetele acestora. Investigațiile sunt încă în desfășurare împotriva celor de la Scania.

Participanții la cartel au practicat mai multe tipuri de activități nepermise. Și-au fixat în comun prețurile de vânzare pentru camioane de dimensiuni medii și mari și s-au pus de acord și în privința programului de introducere a tehnologiilor pentru reducerea emisiilor de noxe. Costurile pentru aceste tehnologii fiind apoi suportate de clienți.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Lkw-Kartell-muss-Rekord-Geldbusse-zahlen-article18225566.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 + = 67