Canada începe schimbarea sistemului de vize pentru români

Începând cu data de 1 mai, ora 16.00, cetățenii români eligibili vor putea depune cerere pentru o Autorizație de călătorie electronică (eTA), în loc de viză, pentru a călători în Canada pe calea aerului sau pentru a tranzita printr-un aeroport canadian. Este vorba de cetățenii români care au deținut o viză canadiană în ultimii zece ani sau dețin actualmente o viză valabilă care permite intrarea în SUA (nonimmigrant visa) şi care vor putea depune cerere pentru eTA.

Persoanele care nu îndeplinesc aceste condiții vor avea nevoie în continuare de viză de vizitator. De asemenea, toți cetățenii români vor avea nevoie de viză pentru a intra sau reintra în Canada cu automobilul, autocarul, trenul,vaporul, sau la bordul unui vas de croazieră. Depunerea cererii pentru eTA se face electronic, costă 7 dolari canadieni şi durează câteva minute. eTA este valabilă pentru o durată de până la cinci ani și le permite călătorilor să se deplaseze în Canada pe calea aerului oricât de frecvent, pe perioade scurte (în general de până la șase luni consecutive), pentru studii, tranzitarea printr-un aeroport canadian, vizite turistice sau călătorii de afaceri. În majoritatea cazurilor, eTA este acordată în câteva minute de la depunerea cererii.

Guvernul Canadei intenționează să elimine regimul de vize pentru toți cetățenii români în decembrie 2017, se arată într-un comunicat remis IVOLINE. Din acel moment, cetățenii români nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în Canada pe perioade de până la șase luni, călătorind fie pe calea aerului, fie pe cale terestră sau maritimă. Cu toate acestea, la fel ca în cazul altor călători scutiți de viză, vor avea nevoie de eTA pentru a urca la bordul unei curse aeriene cu destinația Canada. Mai multe informații vor fi furnizate pe pagina de internet a Ministerului Imigraţiei, Refugiaților și Cetăţeniei al Canadei (IRCC ) în noiembrie 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × = 27