Canalul Suez nu îndeplinește așteptările

82502754

Canalul Suez în variantă extinsă ar trebui să aducă bani frumoși pentru Egipt. Proiectul în valoare de miliarde este considerat noua speranță a întregii economii a țării, iar la un an de la deschidere bilanțul este încă dezamăgitor. Dar există un om care vede totul altfel.

Mii de egipteni cutreieră străzile din Cairo. Mașinile aduc culoare pe străzi, steaguri flutură în vânt și ecoul strigătului de luptă “trăiască Egiptul” mai răsună pe străzi, pe Nil sau prin renumita piață Tahrir. Data de 6 august anul trecut a fost ziua la care mașinăria de PR a statului a lucrat luni de zile: Canalul Suez în variantă extinsă a fost deschis oficial.

Un proiect de 7 miliarde de euro, finalizat în ceva peste un an de zile. Purtător al tuturor speranțelor pentru ameliorarea economiei suferinde a țării. Unul dintre petrecătreți a declarat la cererea reporterilor că se așteaptă ca acum să primească toată lumea mulți, mulți bani. În cele din urmă, președintele statului, Abdel Fattah al-Sisi a promis că veniturile provenite din exploatarea uneia dintre cele mai importante căi navigabile din lume se vor dubla pe termen mediu.

Un an mai târziu reclama pentru canal, cu două vapoare ce se intersectează, este prezentă încă în multe locații, spre exemplu în aeroportul de la Cairo. Dar zgomotul petrecerii a trecut. Iar cifrele nu se dezvoltă în direcția potrivită. În anul 2015 Egiptul a încasat prin intermediul canalului cu circa 290 de milioane de dolari mai puțin decât în 2014, chiar dacă numărul vaselor a crescut ușor. Tonajul a scăzut în martie anul acesta, , în comparație cu aceeași lună din anul precedent, arată ultimele cifre publicate pe pagina de internet a autorității ce administrează canalul.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Suezkanal-erfuellt-die-Hoffnungen-nicht-article18348191.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − = 10