Când autobuzele se conduc singure

80247266

Există deja de mulți ani trenuri automate sau garnituri de metrou ce se conduc singure, fără existența unui mecanic, pe anumite porțiuni. Dar un autobuz cu pasageri fără șofer în traficul public? Mulți spun că este imposibil, dar o companie franceză vrea să ne convingă.

O cutie gri cu patru roți și un design futuristic. Colțuri rotunjite și ferestre mari și panoramice, locuri pentru 15 pasageri. Mai conține însă și tehnolgoie de top. Compania franceză Navya Technologies a adus pe piață primele sale autobuze autonome din producția de serie. Este de asemenea prietenos cu mediul încojurător, propulsia fiind complet electrică.

Deocamdată cantitățile produse sunt ușor de numărat, iar prețurile foarte piperate. 200.000 de euro trebuie să plătească un cumpărător pentru un astfel de vehicul. Producătorul vrea să construiască 70 de autobuze din modelul “Arma” în acest an. 40 dintre acestea sunt deja vândute, spune un manager al companiei. Autobuzul electric este în prezent într-un tur prin Germania. Marți a fost adăugată o nouă stație în traseul său și anume Bad Zwischahn din Niedersachsen.

Deocamdată autobuzele nu au voie să circule pe străzi, iar procesul de aprobare este de lungă durată și anevoios. Până în anul 2030 însă, Germania vrea să creeze cadrul legal pentru prezența unor astfel de vehicule în traficul public. Înainte de finalizarea acestuia va exista un cadru legal restrâns pentru circulația vehiculelor autonome personale sau de marfă, dar cu supravegherea unui șofer.

Pentru Arma nu există o astfel de opțiune pentru că nu prezintă nici un fel de cabină pentru șofer și nici posibilitatea de a interveni manual în deplasarea vehiculului. Rămâne doar să își demonstreze abilitățile prin testare pe porțiuni închise de drumuri publice.

Șoferul este înlocuit în interiorul vehiculului de tehnologie de ultimă oră. GPS, radar și diferite tipuri de senzori direcționează vehiculul pe un traseu stabilit și programat anterior. Este un autobuz de mici dimensiuni, ce prezintă 11 locuri pe scaun și patru în picioare. Ocolește obstacole, încetinește și chiar oprește când sunt pietoni în zonă. Administrează în mod autonom încărcarea cu pasager, iar dacă capacitatea bateriei scade sub zece procente, atunci el merge către stația de încărcare.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Wenn-Busse-wie-von-Geisterhand-fahren-article17659671.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 7 = 2