Aproape fiecare acțiune pe care o luăm în viață are ca scop realizarea sau menținerea “fericirii” – acea stare evazivă în care simţim, satisfacție, și chiar fericire. Cu toate acestea, fericirea poate fi un pic cam greu de definit. Nefericirea, pe de altă parte, este ușor de identificat; o recunoşti cand o vezi, și cu sigurantă o simţi atunci cand se apropie de tine. Anumite obiceiuri duc la nefericire mai mult decât altele. Aceste capcane sunt evitate cu ușurință odată ce ești conștient de ele.
Depozitarea sentimentelor. Una dintre marile concepții greșite cu privire la inteligenta emotionala (EQ) este reprimarea si depozitarea sentimentelor. Deși este adevărat că există sentimente pe care indivizii cu un EQ mare nu le lasă să erupă la impuls, acest lucru nu înseamnă că acele sentimente nu sunt exprimate. Inteligența emoțională înseamnă onorarea sentimentelor și exprimarea acestora. Doar atunci poţi sa le exprimi într-o manieră care ajută mai degrabă decât împiedică capacitatea ta de a atinge obiectivele.
Prea multă tehnologie. Toată lumea merită oportunitatea de a viziona un show TV sau de a se pierde într-o carte. Adevărata întrebare este cât de mult timp petreci conectat (la jocuri video, televizorul, tableta, calculator, telefon etc.), sau dacă te face să te simți bine sau pur si simplu te amorţeşte. Atunci când aceasta evadare a ta devine o sursă constantă de distragere a atenției, este un semn sigur că ai căzut în capcană.
Prea mult timp și efort petrecut pentru dobândirea de “lucruri”. Oamenii care trăiesc în sărăcie extremă experimentează o creștere semnificativă de fericire, atunci când situația lor financiară se îmbunătățeste, dar scade rapid la un venit anual de peste 20.000 $. Există numeroase cercetari care arată că lucrurile materiale nu te fac fericit. Atunci când îţi faci un obicei din acumularea de lucruri, esti predispus spre nefericire deoarece, dincolo de dezamăgire, o data ce le castigi te confrunti cu sentimentul care te va face sa intelegi ca le-ai castigat în detrimentul lucrurilor reale care te pot face cu adevarat fericit, cum ar fi prietenii, familia, și hobby-urile.
Aşteptarea viitorului. Spunându-ţi “Voi fi fericit când …” este una dintre cele mai simple obiceiuri de a cădea in nefericire. Cum inchei afirmatia nu contează cu adevărat (ar putea fi o promovare, un salar iu mai mare, sau o nouă relație), deoarece pui prea mult accent pe circumstanțe, și circumstanțele îmbunătățite nu duc la fericire. Nu petrece timpul aşteptând ceva care este dovedit ca nu va avea nici un efect asupra stării tale de spirit. Concentrează-te în schimb pe a fi fericit chiar acum, în prezent, pentru că nu există nici o garanție a viitorului.
Lupta împotriva schimbărilor. Schimbarea este o parte inevitabilă a vieții, iar cei care lupta fac acest lucru, deoarece se zbat să rămână în control. Problema cu această abordare este că lupta împotriva schimbărilor limitează efectiv controlul asupra situației prin punerea unei bariere între tine și acțiunile pe care trebuie să le faci pentru a-ţi îmbunătăți situația.
Pesimismul. Nimic cu conduce mai mult spre nefericire decât pesimismul. Problema cu o atitudine pesimistă, dincolo de starea de spirit, este că devine o profeție care se îndeplinește: dacă te aștepţi la lucruri rele, este mult mai probabil sa obtii lucruri rele.
Încercarea de a ține pasul cu ceilalţi. Gelozia și invidia sunt incompatibile cu fericirea, așa că, dacă te compari în mod constant cu altii, e timpul să te opreşti. Intr-un studiu, cei mai mulți subiecți au spus că ar fi în regulă daca ar face mai puțini bani, dar numai în cazul în care toți ceilalți ar face la fel. Abţine-te de la acest tip de gândire, deoarece nu te va face fericit și, cel mai adesea, va avea efectul opus.
Nici o actiune pentru imbunătătirea lucrurilor. Deoarece oamenii nefericiți sunt pesimiști și simt o lipsă de control asupra vieții lor, ei tind să se așeze din nou și să aștepte ca viața să le ofere ceva. În loc să stabileasca obiective, sa inveţe si să facă imbunatatiri pentru ei înșiși, acestia nu fac nimic, și apoi se întreabă de ce lucrurile nu se schimbă niciodată.
Statul în casă. Cand te simti nefericit, esti tentat sa eviti alte persoane. Aceasta este o mare greșeală in socializare. Cu toții avem acele zile în care vrem sa fim singuri și nu dorim sa vorbim cu nimeni, dar trebuie sa înțelegem că în momentul în care acest lucru devine o tendință, ne va distruge starea de spirit. Recunoaște când nefericirea te face anti-social, forteaza-te pentru a ajunge acolo și vei observa diferența imediat.
https://www.linkedin.com/pulse/traps-you-fall-limit-your-happiness-dr-travis-bradberry?trk=mp-reader-card