Cărbunele trăiește o revenire

81322068

China are grijă ca prețurile la cărbune să crească. Republica Populară importă tot mai mult și aduce prețurile la unison, spun analiștii. Chiar și din direcția Japoniei sau Coreei de Sud există o cerere tot mai mare.

Prețurile la cărbune, care au scăzut puternic în ultimii ani, au înregistrat o revenire surprinzătoare în 2016. Astfel că prețurile pentru cărbunele australian au crescut în luna iunie cu 35% la aproape 70 de dolari pe tonă, cel mai mare nivel din ultimul an.

Declanșator al acestei reveniri este reprezentat de majorările surprinzătoare ale importurilor chineze. Chinezii au adus astfel piața din nou în echilibru, explică analiștii de la Goldman Sachs. Banca a majorat prognoza sa de preț pentru cărbune din regiunea australiană Newcastle. Încă în luna septembrie a anului precedent experții aratau o perspectivă negativă pentru cărbune.

Pe piața de acțiuni concernul minier Glencore și Anglo American au profitat de dezvoltarea benefică a prețurilor. Doar în ultimele trei luni de zile cursurile ambelor concerne din Londra au câștigat peste 45%. Concernul tailandez Banpu, care este activ în spațiul Asia-Pacific, a explicat în această săptămână că 2016 este un an în care și-au propus să vândă cărbune la prețul de 50 de dolari pe tonă. Anterior obiectivul era de 47-48 de dolari.

Revenirea cărbunelui este susținută și printr-o cerere crescută din partea Japoniei sau Coreei de Sud. În Japonia este susținută producerea de energie electrică pe bază de cărbune după dezastrul de la Fukushima din anul 2011. Coreea de Sud vrea ca până în anul 2022 să ridice 20 de noi termocentrale pe bază de cărbune. În același timp cererea din partea Chinei rămâne mare, acolo unde consumul de curent a crescut în luna iulie cu 8,2%, deci surprinzător de puternic comparativ cu anul precedent.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Die-Kohle-erlebt-ein-Comeback-article18442146.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − 6 =