Care e vinul potrivit pentru friptura de miel

Friptura de miel are nevoie de un anume vin, în funcţie de cum alegi să o prepari, pentru a te bucura de cele mai bune arome.

Aşa cum Crăciunul este asociat cu carnea de porc, de sărbătorile de Paşti cei mai mulţi gurmanzi aleg să pună pe masă carne de miel. Există însă câteva trucuri care te vor ajuta să dai o valoare deosebită gustului preparatelor tale.

Vinurile roşii clasice se potrivesc perfect cu carnea de miel. Însă pentru ca papilele tale să simtă arome desăvârşite e nevoie să acorzi atenţie modului şi momentului în care a fost tăiată carnea, dar şi felului în care alegi să o găteşti.

Iată trei dintre cele mai întâlnit metode a prepara mielul:

Mielul tânăr

Carnea fragedă a mielului tânăr cere un vin care să nu supraîncarce aromele delicate şi textura fină a acesteia. Aşadar, nu alege un vin roşu dur, corpolent. Sunt foarte potrivite vinurile ce provin din zone cu climat mai rece cum ar fi un Pinot Noir din Burgundia, Germania, Chile, Australia, Noua Zeelandă, Oregon, California sau Africa de Sud, spun experţii de la Decanter. Dacă nu eşti fan vin roşu, poţi potrivit relaxat/ă friptura cu un rosé.

Pentru gusturile mai extravagante, carnea de miel tânăr poate fi servită cu o şampanie vintage rosé.

Miel la cuptor – mediu spre bine făcut

Este cel mai popular stil de a găti carnea de miel de Paşti. Vei obţine o carne bogată în arome, dar nu atât de fragedă, aşa că poate sporta un vin roşu sec. Vinurile Bordeaux sunt cele mai potrivite, susţin cei de la Decanter. Şi un Cabernet Sauvignon cu arome de fructe, uşor picant, străbătut de aroma stejatului este indicat. Taninul vinului va face carnea mai fragedă. De asemenea, poţi încerca un Merlot sau un Syrah.

Celor foarte pretenţioşi, somelierii de la Decanter le recomandă Château Pichon Longuevilłe Comtesse de Lalande, Pauillac 1982, unul dintre cele mai bune vinuri din 2016.

Umăr de miel sau carne de miel mai grasă

Dacă alegi să găteşti carne de miel mai grasă, ţine cont că vei obţine nişte arome mult mai pronunţate, mai grele. Aşa că poţi pune pe masă un vin sec, taninos, acid, care a fost maturat în butoaie de lemn de stejar, între 3-5 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 19 = 26