Care sunt beneficiile vitaminei D pentru sănătate? (2)

Vitamina D, cunoscută și drept vitamina luminii de la soare, este produsă de corp ca un răspuns la expunerea la soare. Poate fi obținută de asemenea din alimente sau suplimente alimentare. Un aport suficient de vitamina D este important din mai multe motive, inclusiv menținerea sănătății oaselor și a dinților. Poate proteja de asemenea împotriva a numeroase afecțiuni precum cancer sau diabet tip 1 ori scleroză multiplă.

În rândul copiilor cărora li s-au administrat 1200 de unități internaționale de vitamina D pe zi timp de patru luni pe perioada iernii au prezentat un risc mai redus cu 40% de a dezvolta gripă aviară (AH1N1). De asemenea, câteva studii observaționale au arătat faptul că există o relație de cauzalitate inversă între concentrația de vitamina D din sânge și riscul de a dezvolta diabet tip 2. În oamenii care suferă de diabet tip 2, o cantitate insuficientă de vitamina D poate afecta negativ secreția de insulină și toleranța la glucoză. Într-un studiu particular, copii care au primit 2000 de unități internaționale de vitamina D pe zi au prezentat un risc mai redus cu 88% pentru dezvoltarea diabetului de tip 1 până la vârsta de 32 de ani.

Copii cu tensiune vasculară normală cărora i-au fost administrate 2000 de unități internaționale de vitamina D pe zi au prezentat o flexibilitate mai ridicată a pereților vaselor sangvine după un tratament de 16 săptămâni comparativ cu copii care au primit doar 400 UI pe zi. Nivelurile scăzute de vitamina D au fost de asemenea asociate cu un risc și severitate ridicată a bolilor atopice ale copilăriei, precum alergii, astm, dermatită atopică și eczeme. Vitamina D poate îmbunătăți efectele antiinflamatorii ale glucocorticoizilor, fiind un suport benefic pentru terapia persoanelor cu astm rezistent la steroizi.

Femeile însărcinate care duc lipsă de vitamina D sunt expuse riscurilor de a dezvolta preeclampsie și vor avea nevoie de operație de cezariană. Un nivel scăzut de vitamina D în timpul sarcinii este asociat cu un risc ridicat pentru copil de a dezvolta alergii în primii doi ani de viață. Vitamina D este extrem de importantă pentru reglementarea creșterii celulare și pentru comunicarea între celule. Unele studii sugerează că, calcitriolul (forma hormonală activă a vitaminei D) poate reduce progresia cancerului prin încetinirea creșterii și dezvoltării de noi vase sangvine în țesuturile canceroase, majorând decesul celulelor canceroase și reducând porliferarea și mestazele. Vitamina D influențează peste 200 de gene umane, care ar putea fi dezactivate parțial sau total dacă nu beneficiază de un aport suficient de vitamina D.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 − 21 =