Care sunt beneficiile vitaminei D pentru sănătate

 

Vitamina D, cunoscută și drept vitamina luminii de la soare, este produsă de corp ca un răspuns la expunerea la soare. Poate fi obținută de asemenea din alimente sau suplimente alimentare. Un aport suficient de vitamina D este important din mai multe motive, inclusiv menținerea sănătății oaselor și a dinților. Poate proteja de asemenea împotriva a numeroase afecțiuni precum cancer sau diabet tip 1 ori scleroză multiplă.

Vitamina D are mai multe roluri în organism, cum ar fi sprijinirea sistemului imunitar sau a sistemului nervos central și periferic. Reglează nivelul de insulină din organism și ajută în administrarea diabetului. Sprijină funcțiile plămânilor și păstrează sănătatea inimii. Influențează expresia genelor implicate în dezvoltarea cancerului.

În ciuda numelui, vitamina D este considerată un hormon și nu o vitamină în adevăratul sens al cuvântului. Vitaminele sunt nutrienți care nu pot fi create de corp și deci trebuie să fie obținute prin alimentație. Cu toate acestea, vitamina D poate fi sintetizată de corpul nostru atunci când ne expunem luminii solare. S-a estimat că expunerea ușoară la soare pe pielea goală pentru 5-10 minute timp de 2-3 ori pe săptămână permite majorității oamenilor să producă suficientă vitamina D, dar aceasta se descompune rapid, însemnând că depozitele se epuizează rapid, în special pe timpul iernii. Studiile recente sugerează că o bună parte din populație globală suferă de deficiențe de vitamina D.

Vitamina D joacă un rol esențial în reglarea și menținerea nivelurilor de calciu și fosfor în sânge, doi factori care sunt extrem de importanți pentru menținerea sănătății oaselor. Avem nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciu în intestine și pentru a reține calciul care altfel ar fi eliminat prin rinichi. Deficiența de vitamina D la copii poate cauza rahitism, o boală caracterizată de un aspect crăcănat datorită slăbiciunii oaselor. La adulți, deficiența de vitamina D se manifestă prin osteomalacie (sensibilizarea oaselor) sau osteoporoză. Osteomalacia rezultă într-o densitate redusă a oaselor și slăbiciune musculară. Osteoporoza este cea mai comună boală a oaselor printre femeile trecute de menopauză și în rândul bărbaților în vârstă.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

36 + = 39