Diverticulita, pungi inflamate în mucoasa tractului digestiv, poate duce la dureri severe și poate necesita chiar și intervenții chirurgicale. Acum, un nou studiu sugerează că o cauză a diverticulitei poate fi consumarea cărnii roșii.
Cercetatorii au folosit date a 46.461 de profesionisti din domeniul sanatatii masculine intr-un studiu continuu care a inceput in 1986. Periodic de atunci, barbatii au raportat date despre stilul lor de viata, istoricul medical si dieta, inclusiv consumul de carne rosie, carne de pui sau peste, si cat a fost carne roșie prelucrată, cum ar fi salam sau hot dog.
Până în 2012, au fost depistate 764 de cazuri de diverticulită.
Dupa ce au controlat alti factori de sanatate si stil de viata asociate cu tulburarea, au constatat ca in comparatie cu cei o cincime pentru consumul total de carne rosie, o cincime au prezentat un risc crescut de 58% pentru diverticulita. Cea mai mare parte a creșterii se datorează carnii roșii neprelucrate – pentru fiecare servire zilnică suplimentară a acesteia, riscul de diverticulită a crescut cu 18%.
“Este o idee că există o stare pro-inflamatorie mediată de carnea roșie care ar putea contribui la inflamarea anumitor organe”, a spus autorul principal, Andrew T. Chan, profesor de medicină la Harvard. Diverticulita este un exemplu clar de inflamație cu consecințe grave. “