Casa Albă pregătește un război comercial

Strategul-șef, Steve Bannon, a părăsit Casa Albă. Dar el și-a implementat ideile în cazul politicii comerciale. Guvernul american recurge la un mijloc pentru a ataca China în războiul comercial, care ar putea declanșa o spirală protecționistă.

Guvernul american a lansat în mod oficial o anchetă împotriva Chinei, care ar putea declanșa o spirală protecționistă. Reprezentantul comercial al președintelui american Donald Trump, Robert Lightizer, a precizat într-o declarație recentă că, el a demarat vineri cercetările legate de suspiciunile de furt de proprietate intelectuală îndreptate în direcția Chinei, conform cu secțiunea 301 a Dreptului Comercial al SUA.

Beijingul a avertizat în mod special guvernul SUA înainte de a lua această decizie. China nu va sta “cu mâinile în sân”, a explicat Ministrul Comerțului. Fiecare mișcare protecționistă din partea SUA va afecta interesele ambelor părți.

Secțiunea în cauză a legii comerciale din anii `70 este un subiect controversat. Ea permite președinților să impună unilateral taxe vamale sau alte tipuri de sancțiuni, dacă un partener comercial încalcă drepturile firmelor americane. Această prevedere este incompatibilă cu legislația utilizată de Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Întrucât există mecanismul OMC de soluționare a litigiilor, secțiunea 301 nu se mai aplică.

Dacă SUA va ignora faptele și nu va respecta prevederile comerciale multilaterale, punând astfel în pericol relațiile comerciale ale ambelor națiuni, China nu va rămâne impasibilă, spune un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului de la Beijing.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Weisses-Haus-bereitet-Handelskrieg-vor-article19991231.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 8