Câștigător al Premiului Nobel se așteaptă la destrămarea zonei euro

wirtschaftsnobelpreistraeger

Este foarte puțin probabil ca în zece ani uniunea monetară europeană să mai conțină tot 19 membri, spune fostul economist-șef al Băncii Mondiale. Pentru viitor Joseph Stiglitz vede un scenariu sumbru și crede că știe deja un prim candidat care va renunța.

Căștigătorul Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, prevede o ieșire a Italiei din zona euro. El nu crede că țara va mai fi pe viitor parte din spațiul monetar comun al Europei, spune economistul pentru ziarul “Die Welt”. Acesta a declarat că de fiecare dată când vorbește cu italieni, aceștia se declară tot mai dezamăgiți de euro. Pentru italieni este deja clar că țara lor nu poate funcționa cu euro.

Fără anumite reforme mai profunde uniunea monetară nu va funcționa în continuare, spune Stiglitz, care a criticat și în trecut existența acestei uniuni monetare. El nu se așteaptă ca politica uniunii monetare să fie salvatoare pe termen lung.

Țările membre duc o lipsă de putere de decizie inițiativă și unitate pentru a implementa reforme de anvergură precum realizarea unei uniuni bancare sau o garantare comună a depozitelor. Economistul a mai dăugat că este îngrijorat de viteza foarte redusă cu care se iau decizii la nivel european. Mediul politic convine asupra unui aspect, apoi demersul este blocat și timpul trece inutil.

În Europa lipsește astfel o solidaritate transfrontalieră foarte necesară. De aceea spațiul monetar comun se va destrăma în următorii ani, spune economistul pentru presa germană. Germania a acceptat deja că Grecia va părăsi zona euro. Zona euro va mai exista și peste zece ani, dar întrebarea este cum va arăta ea atunci. Este foarte puțin probabil ca aceasta să aibe tot 19 membri, spune fostul economist-șef al Băncii Mondiale.

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/eurokrise-joseph-stiglitz-erwartet-zerfall-der-eurozone-14468344.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 − 31 =