Câștigul salarial mediu nominal net a urcat cu 4,7% în martie, la 2.342 lei

Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.342 lei în luna martie a acestui an, în creștere față de luna precedentă cu 106 lei (+4,7%), potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.256 lei, cu 4,8% mai mare decât în luna februarie 2017.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (5.880 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.369 lei).

În luna martie 2017, în toate activitățile din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale — 40,9% , respectiv în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului — cu 24,8%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+4,9%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în sănătate și asistență socială (+1,1%) și în administrația publică (+0,2%).

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,2%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 114%.

Indicele câștigului salarial real a fost de 104,6% pentru luna martie 2017 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 177,9%, cu 7,9 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna februarie 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 9 = 9