Cat cheltuie romanii in perioada sarbatorilor

cadouri_72118000

Unul din cinci români a acumulat anul trecut datorii în urma cheltuielilor de Crăciun, iar unul din doi se simte obligat să cheltuie bani pentru sărbători, conform unui studiu al unei companii de cercetare pe piata. De asmenea, cand vine vorba de cadourile de Mos Nicolae, 88,4% dintre romanii care traiesc in mediul urban cumpara cadouri pentru cei dragi, dulciurile si jucariile fiind pe primul loc in preferintele acestora.

Aşadar, cele mai întâlnite cadouri rămân și anul acesta dulciurile (72,1%) și jucăriile (49,2%), conform studiului realizat de Mednet Marketing Research Center. Cadourile sunt însă dintre cele mai diverse, începând cu cele mai banale și mai puțin costisitoare (dulciuri, jucării, articole vestimentare, fructe) și ajungând la unele mai sofisticate și mai scumpe (electrice, electronice, electrocasnice, articole IT și telecom, călătorii etc).

S-a mai constatat ca, in medie, cinci din zece romani se simt obligati sa cheltuiasca bani pentru sarbatori, iar doi din zece au acumulat anul trecut datorii in urma cheltuielilor de Craciun. Raportul realizat pe un esantion de 13.500 de persoane din 14 ţări in Europa, Statele Unite și Australia, a ajuns la concluzia că ar trebui să ne gândim de două ori înainte să dăm mulți bani pe cadouri, deoarece cheltuielile mari nu aduc neapărat satisfacție celor ce le primesc.

In urma studiului s-a constatat ca unul din sapte europeni a primit cel putin un cadou pe care nu si-l dorea neaparat si nu l-au folosit niciodata. Cu alte cuvinte, au existat cel puţin 81 de milioane de cadouri nedorite, fiecare cu o valoare medie de aproximativ 45 de euro. In jur de 3,7 miliarde de euro au fost cheltuiți pe cadouri neapreciate, cumpărăturile de Crăciun au adus datorii pentru unul din zece europeni. În această privinţă, România se află în fruntea clasamentului european, cu 19%, aproape de două ori mai mult decât media europeană (10%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

52 − 46 =