Cât sens au monedele de 1 și 2 cenți?

CapriviComercianții cu amănuntul s-au săturat de aceste două monede. De luni ei vor să rotunjească aceste sume pe bonul fiscal pentru a ușura acordarea restului.
Monedele de un eurocent și doi eurocenți sunt pur și simplu enervante pentru mulți consumatori. Acestea se adună în portofele și sunt de departe cele mai comune monede din zona euro.

În total, după datele Băncii Central Europene, monedele de un cent se regăsesc în peste 31 de miliarde de unități în circulație în zona euro, iar cele de doi cenți în volum de 24 de miliarde de unități. Iar acest volum corespunde pentru aproape jumătate din numărul total de monezi puse în circulație în spațiul euro. Dar valoarea lor nu reprezintă decât trei procente din totalul lor și anume 800 de milioane de euro.

Însă ele nu sunt mereu potrivite pentru plată. Spre exemplu, majoritatea automatelor din parcări sau case de bilete nu acceptă astfel de monede. Iar vremurile acelea în care de la gheretele de pe trotuar se mai puteau cumpăra dulciuri cu un cent sau doi, au trecut de multă vreme.

O mare parte din aceste monede de valoare mică ajung rapid să fie uitate. După estimările Bundesbank, doar aproximativ a cincea monedă de un cent este folosită în cumpărăturile zilnice. Iar în cazul celor de doi cenți, doar fiecare a patra monedă.

Odată ce ai acumulat o cantitate mare de monede, nu este atât de ușor să scapi de ele. Pentru că în conformitate cu o reglementare aflată în vigoare de la introducerea monedei euro, comercianții nu sunt obligați să accepte în cadrul unei singure plăți o cantitate mai mare de 50 de monede. Dar Bundesbank schimbă în filialele sale orice cantitate de monede în bancnote, în mod gratuit.

În același timp, să bați monedă nu este ieftin. După datele ministrului federal de finanțe, costurile de producție pentru monedele de un cent sunt semnificativ mai mari decât valoarea nominală înscrisă pe ea. În cazul monedei de doi cenți, lucrurile stau invers.

Există multe modele pentru înlăturarea monedelor de unu și doi cenți. În Olanda, Irlanda, Belgia sau Finlanda această rotunjire este deja de multă vreme ceva comun.

Chiar și în Germania majoritatea consumatorilor sunt de acord cu înlăturarea acestor monede, conform unui sondaj de opinie al institutului de cercetare myMarktforschung.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Wie-sinnvoll-sind-Ein-und-Zwei-Cent-Muenzen-article16896586.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × = 10