Catamaranul ”Race for Water” a pornit într-o expediție dedicată luptei împotriva poluării oceanelor

Catamaranul ”Race for Water”, fost PlanetSolar, a plecat duminică din Lorient (vestul Franței) într-un turneu mondial de cinci ani dedicat luptei împotriva poluării oceanelor cu plastice.

”Aceasta este o zi mare!”, a spus navigatorul și căpitanul expediției franceze, Gérard d’Aboville, înainte ca ambarcațiunea, complet autonomă din punct de vedere energetic, să părăsească Lorient la scurt timp după ora 13:00 GMT, salutată de pe ponton de aproape 250 de persoane, relatează AFP.

Această expediție are ca scop sensibilizarea populației cu privire la problema poluării oceanelor cu materiale plastice, realizarea de activități de cercetare științifică în serviciul oceanelor și promovarea de noi soluții tehnologice capabile să lupte împotriva poluării.

Catamaranul ”Race for Water”, de 35 de metri lungime, a devenit cunoscut în 2012 sub numele PlanetSolar pentru că a finalizat un prim tur al lumii, alimentat cu energie solară, grație unei suprafețe de 540 m2 de panouri solare.

Nava, deținută de fundația elvețiană eponimă, dedicată conservării apei, a suferit modificări majore pentru a deveni și mai autonomă energetic.

Expediția va include opriri în Bermude, cu ocazia Cupei Americii, la Tokyo pentru Jocurile Olimpice din 2020 și la Dubai între octombrie 2020 și aprilie 2021, pentru Expoziția Universală.

Creată în 2010, fundația Race for Water a lansat deja o expediție maritimă de un an în 2015 pentru a face un bilanț al poluării oceanelor cu materiale plastice, din care a revenit cu un raport alarmant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 3