CAXIROLA BRAZILIA

caxirola 4ZGOMOT DE BRAZILIA

Nici nu a trecut o zi de la extragerea grupelor pentru CAMPIONTULMONDIAL DE FOTBAL  BRAZILIA2014 ca si apar stiri de bon ton.Pregatiti-va deci sa dati sonorul mai incet la televizoare atunci cand veti asculta meciurile din vara de la Cupa Mondiala ! Sau sa-l dati mai tare, daca va era dor de vuvuzelele care ne spargeau urechile la editia 2010, din Africa de Sud. Caxirola va fi instrumentul oficial de la Cupa Mondiala 2014, dupa cum a dezvaluit ministrul sportului din Brazilia.

Vuvuzela si-a gasit, deci, succesoarea. Amintirile neplacute ale sunetului sau asurzitor vin sa ne bantuie. Caxirola nu este cunoscuta inca de marele public. Spre deosebire de vuvuzela, care era un instrument de suflat care facea parte din cultura sud-africana, caxirola este un intrument de percutie creat de muzicianul Calinhos Brown. Asemanator unui maracas, acest instrument realizat din plastic reciclat are forma unei grenade, iar atunci cand este scuturata se aude un fasait puternic. Cand acest zgomot va fi multiplicat de cateva zeci de mii de ori, sunetul ar putea fi mult mai enervant decat cel din timpul precedentei Cupe Mondiale.

Conform altor opinii, sunetele scoase de  caxirola in 2014 par a fi mai usor de suportat de jucatori, fundalul sonor realizat de acest intrument muzical fiind mai prietenos decat corul de vuvuzele din Africa de Sud.

In urma cu patru ani, vuvuzelele au starnit numeroase critici. Telespectatorii s-au plans ca zgomotul acestor trompete acoperea vocile comentatorilor. Jucatorii, la randul lor, le-au criticat pentru faptul ca au facut extrem de dificila comunicarea pe teren cu partenerii. Sa reamintim ca nivelul sonor al unei sute de vuvuzele se apropie de cel al unui avion la decolare (147 decibeli fata de 150).

Partizanii caxirolei aduc ca argument zgomotul mai scazut produs de acest instrument, a carui intensitate este apropiata de cea a unei conversatii intre doua persoane, cu circa 45 decibeli mai putin decat o vuvuzela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =