Ce a importat cel mai mult UE în 2016 din cele 101 mld euro total importuri alimente

Uniunea Europeană a importat în 2016 aproape 93 de milioane de tone de alimente din afara blocului comunitar, în valoare totală de 101 miliarde de euro, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În 2016, România a importat alimente în valoare de 1,88 miliarde de euro, carne şi preparate din carne de 276,43 milioane de euro, fructe şi legume de 140,05 milioane de euro, produse lactate de aproape 96 de milioane de euro.

Comparativ cu 2012, referitor la situația din România, importurile de alimente au urcat cu 6% în ceea ce priveşte volumul şi cu 18% în ceea ce priveşte valoarea.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a exportat anul trecut 91 de milioane de tone de alimente în afara frontierelor sale, valoarea exporturilor ridicându-se la 84 de miliarde de euro. Comparativ cu 2012, exporturile de alimente au urcat cu 42% în ceea ce priveşte volumul şi cu 20% în ceea ce priveşte valoarea.

Olanda este cel mai mare exportator de alimente din punctul de vedere al valorii către ţările din afara UE. Anul trecut, Olanda a exportat alimente în valoare de 13 miliarde de euro în ţările non-membre UE, ceea ce reprezintă 16% din totalul exporturile alimentare ale Uniunii Europene în afara frontierelor.

Cei mai mari exportatori de alimente în afara UE au fost anul trecut Olanda, Germania şi Franţa (fiecare cu 11 miliarde de euro, 11% din totalul exporturilor alimentare ale UE în afara frontierelor), urmate de Italia şi Spania (aproximativ opt miliarde de euro fiecare, 9% din totalul exporturile alimentare ale UE în afara frontierelor).

Principala destinaţie a acestor exporturi a fost SUA. În 2016, statele membre UE au trimis către Statele Unite alimente în valoare de opt miliarde de euro. Alte destinaţii majore au fost China (7,5 miliarde de euro), Elveţia (5,6 miliarde de euro), Japonia şi Arabia Saudită (3,8 miliarde de euro fiecare).

Importurile de alimente în UE din ţări situate în afara blocului comunitar au venit în principal din Brazilia (nouă miliarde de euro), SUA (şapte miliarde de euro) şi Norvegia (6,8 miliarde de euro), Argentina (5,4 miliarde de euro), China (4,8 miliarde de euro) şi Turcia (4,5 miliarde de euro).

Cerealele au fost principalul produs exportat din UE, iar fructele şi legumele au fost principalele produse importate.
UE a exportat cereale (grâu, secară, orz şi ovăz) de peste 14 miliarde de euro în 2016, fructe şi legume în valoare de 12 miliarde de euro, carne – 11 miliarde de euro, produse lactate şi ouă – zece miliarde de euro.

Statele membre UE au importat anul trecut în special fructe şi legume – aproape 30 de miliarde de euro, peşte – 24 miliarde de euro, cafea, ceai şi cacao – 19 miliarde de euro.

Datele Eurostat sunt publicate cu ocazia Zilei mondiale a alimentaţiei (World Food Day), declarată de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, pentru creşterea gradului de conştientizare publică a problemelor privind alimentaţia la nivel mondial şi consolidarea solidarităţii în lupta împotriva foametei, malnutriţiei şi sărăciei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 − 64 =