Ce au in comun fratii Micula si grupul american Apple, o sanctiune fiscala retroactiva, la primii de milioane, la americani de miliarde, de euro

apple 

Fratii Micula despre care am scris aici, au o lupta de ceva ani cu statul roman via Comisia europeana, pentru taxe de platit retroactiv catre statul roman de circa 80 milioane de euro. Si de ce asta?

Pentru ca in timpul jocului s-au schimbat regulile.

Intrarea Romaniei in UE a adus avantaje dar si necazuri pentru unele firme carora facilitatile acordate inainte de intrare, au fost considerate ajutor de stat ulterior intrarii noastre in UE, chestie greu de digerat si de acceptat de catre Comisia Europeana.

Acelasi lucru e si cu Apple care ca si Facebook sau Google si-au creat sediul central in Irlanda unde impozitul pe profit este de 12,5 % fata de 35% in SUA.

Dar minune, si Irlanda este membra UE si ca atare ca si in cazul bihorenilor suedezi Micula si americanii de la Apple trebuie sa suporte o plata retroactiva ceva mai marisoara, de circa 13 miliarde de euro. Insa aici e putin altfel intre Romania si Irlanda care nu ar vrea sa se supuna deciziei UE, cum IVOLINE scrie aici.

Evident ca guvernul american a sarit la gatul UE spunand ca e un abuz, dar daca stam si ne gandim bland, totusi regulile sunt reguli, si sa nu mai vorbim de americani, unde si aerul pe care il respiri se taxeaza, daramite venituri de miliarde.

Desigur Casa Albă critică decizia UE în cazul Apple, subliniind că este afectat sistemul fiscal internaţional.

Preşedinţia Statelor Unite a exprimat “preocupare”, marţi, în legătură cu decizia Comisiei Europene prin care compania americană Apple este obligată să achite impozite restante de 13 miliarde de euro, argumentând că sunt afectate eforturile comune de optimizare a sistemului fiscal internaţional.

“Suntem preocupaţi de o abordare unilaterală … care riscă să submineze progresele pe care l-am înregistrat în colaborare cu europenii în sensul creării unui sistem fiscal internaţional mai corect”, a reacţionat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

Earnest a atras atenţia că decizia Comisiei Europene ar putea fi incorectă pentru cetăţenii americani, deoarece compania Apple ar putea solicita restituirea unor taxe din Statele Unite.

La randul ei, Compania Apple a anunţat că va contesta în justiţie decizia Comisiei Europene prin care este obligată să achite impozite retroactive de 13 miliarde de euro pentru activităţile din Irlanda, argumentând că a contribuit la crearea a 1,5 milioane de locuri de muncă şi denunţând legislaţia fiscală a UE.

Totusi Comisia Europeană a stabilit, după o investigaţie care a durat trei ani, că Apple trebuie plătească impozite în valoare de 13 miliarde de euro pentru activităţile desfăşurate în Irlanda.

“Statele membre UE nu pot oferi facilităţi fiscale în mod discreţionar unor companii, aceste lucru este ilegal”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul Uniunii Europene pentru Concurenţă, citat de BBC News online.

Cota standard de impozitare în Irlanda este de 12,5%, dar ancheta CE a stabilit că Apple a plătit impozite de doar 1% în 2003 şi de 0,005% în 2014.

Într-un comunicat, Apple a argumentat că legislaţia fiscală comunitară este complexă şi că, în ultimii ani, compania a contribuit la crearea a peste 1,5 milioane de locuri de muncă în spaţiul UE.

“Decizia Comisiei Europene nu se referă la cât plăteşte Apple prin impozite, ci la care guvern colectează banii. Vor exista efecte dăunătoare profunde asupra investiţiilor şi asupra creării de locuri de muncă în Europa”, a subliniat Apple.

“Impozitele în cazul companiilor multinaţionale sunt un fapt complex, dar, la nivel internaţional, este recunoscut un principiu fundamental: profitul unei companii trebuie taxat în ţara în care este generat.

Apple, Irlanda şi Statele Unite sunt de acord cu acest principiu.

În cazul Apple, aproape toate activităţile noastre de cercetare şi dezvoltare au loc în California, astfel că cea mai mare parte a impozitelor pe profit sunt plătite în Statele Unite ale Americii. Companiile europene care au afaceri în SUA sunt impozitate în conformitate cu acelaşi principiu”, argumentează Apple, pledând pentru simplificarea şi clarificarea normelor fiscale internaţionale.

Taxa imensă pentru taxele restante, la care trebuie adăugate şi dobânzile, este la capătul extrem al speculaţiilor. Taxa a ridicat ştacheta pentru companiile din SUA care fac afaceri în Europa, autorităţile din Bruxelles luând atitudine şi ţintind la firmele din Siliocon Valley.

Apple a acuzat Comisia Europeană că încearcă să rescrie istoria Apple în Europa, ignorând legile de taxare din Irlanda şi ignorând şi sistemul internaţional de taxare în proces. Trezoreria din SUA a spus că acţiunile comisiei ar putea ameninţa investiţiile străine şi climatul de business din Europa, precum şi spiritul parteneriatului dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Prin decizie, Comisia susţine că structura companiei Apple din Irlanda nu corespunde realităţii economice.

Având în vedere că aproape toate profiturile înregistrate de cele două susbsidiare Apple care gestionau toate operaţiunile din afara Statelor Unite erau atribuite intern către ”biroului central”, Comisia a dispus că asemenea birouri existau doar ”pe hârtie” şi că nu puteau genera asemenea profituri.

Apple deţine în acest moment, în subsidiarele din afara SUA, numerar în valoare de aproape 215 miliarde de dolari. În cazul în care compania ar dori să mute aceşti bani în Statele Unite, mai mult de 80 de miliarde ar merge automat la IRS, fiscul american pe cand la UE doar 14 miliarde din care baietii destepti de la Apple au platit doar unul iar cele 13 miliarde descoperite de Comisia europeana reprezinta diferenta cu care ar intra in legalitate care matematic e mai mica de sase ori ca la americani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × 1 =