Ce bănci sunt mai bune pentru un start-up

Recomandarile BNR catre banci de a se concentra mai mult pe creditarea firmelor decat a persoanelor fizice, pentru a contracara cresterea excesiva a consumului in defavoarea investitiilor, dar si initiativele luate in ultimul timp de autoritati de sustinere a IMM-urilor, precum Programul start-up nation, dar si intentia FNGCIMM de a reveni la menirea initala si de a reduce treptat garantiile pentru creditele Prima Casa, determina bancile sa devina mai active pe partea de servicii financiare oferite firmelor.

Ultimul exemplu este al CEC Bank, care a anuntat ieri o oferta pentru start-up-uri, adica firme cu o vechime mai mica de un an, la pachetul standard de cont curent (Pachetul Operational IMM 150 de ani), care contine diverse servicii si comisioane fara costuri.

Astfel, start-up-urile care-si deschid cont la CEC Bank pana la finalul anului vor avea, gratuit, timp de un an, urmatoarele servicii incluse in pachet:

– cont curent in lei
– card de debit
– internet banking
– mobile banking
– alerte prin SMS
– incasari in lei interbancare

Dupa perioada de un an, cand firma nu mai este start-up, ci IMM (sau SA), pachetul standard are un cost lunar de administrare de 25 de lei si contine mai putine servicii, 4 mai exact: cont, card, internet banking si alerte prin SMS. Pentru mobile banking, abonamentul lunar este 10 lei, iar incasarile in lei interbancare au comisioane intre 4 si 10 lei, in functie de suma incasata: 4 lei pentru sume de maxim 500 de lei, 7 lei pentru sume intre 500 si 50.000 de lei si 10 pentru sume mai mari.

Sa vedem acum care este oferta altor banci concurente.

Oferta BT pentru start-up-uri

Banca Transilvania (BT) are de mai multi ani o oferta pentru start-up-uri, carora le ofera, timp de un an, urmatoarele gratuitati:

– cont curent in lei
– internet si mobile banking
– plati online
– incasari si plati cu cec-uri si bilete la ordin
– incasari cu ordin de plata

In comparatie cu oferta CEC, cea a BT are in minus cardul de debit, care costa 5 lei pe an, serviciul de alerte prin SMS, care costa 10 lei lunar pentru un numar de 40 de SMS-uri sau 20 de lei pentru 80 de SMS-uri, precum si comisionul de incasari interbancare, de 5 lei.

In schimb, BT are in plus fata de CEC comisioanele gratuite pentru platile interbancare (intre doua banci diferite), care costa intre 3 si 7 lei la CEC Bank, precum si operatiunile cu instrumente de debit (cec-uri si bilete la ordin).

Daca facem abstractie de instrumentele de debit, care nu sunt utilizate de toate firmele si oricum nu sunt printre cele mai frecvente operatiuni bancare, se poate spune ca oferta CEC este comparabila de cea a BT.

Dupa primul an, clientii BT vor plati urmatoarele comisioane:

– 5 lei/lunar pentru administrarea contului
– intre 2,5 si 10 lei pentru platile interbancare in lei
– 5 lei pentru incasarile interbancare
– 20 lei/lunar pentru abonamentul de internet banking
– 5 lei/lunar pentru abonamentul de mobile banking

Oferta BCR, apropiata de cea a CEC

Si BCR are o oferta cu mai multe servicii gratuite pentru start-up-uri, pe o perioada de un an, care cuprinde urmatoarele:

– cont curent in lei
– card de debit
– internet banking
– incasari in cont
– plati online, cu exceptia comisioanelor BNR/Transfond
alerte SMS/e-mail

Comparativ cu oferta CEC, cea a BCR este aproape identica in ceea ce priveste operatiunile de baza, fara instrumentele de debit.

Dar ce se intampla daca luam in considerare si comisioanele aferente instrumentelor de debit, precum si platile in valuta?

Obtinem costuri totale care variaza intre 71 de lei la CEC Bank, 85 de lei la BT si 157 de lei la BCR.

BCR a acumulat un cost total semnificativ mai ridicat in principal din cauza comisioanelor mai mari la operatiunile in valuta.

Care sunt comisioanele dupa primul an de promotie

Dupa anul de promotie, start-up-urile care au ales sa-si deschida conturi la CEC Bank vor achita in total comisioane de 110 lei lunar, pentru cele 15 produse si servicii luate in calcul. (vezi tabel) Calculul a avut in vedere pachetul standard al bancii.

In cazul BCR, dupa primul an de promotie pentru start-up-uri, firmele vor achita comisioane totale de 197 de lei. Calculul s-a facut in baza comisioanelor pentru contul standard destinate persoanelor juridice.

Iar la BT, dupa primul an de promotie, firmele nou-infiintate vor achita in total comisioane de 135 lei, mai multe decat la CEC Bank, dar mai putine decat la BCR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 3 = 12