Fotbalul este un joc de alergare – cel puțin câteodată. În vremurile timpurii ale sportului se parcurgeau distanțe de 3-5 kilometri pe partidă. Astăzi însă, jucătorii profesioniști aleargă de mai multe ori această distanță și au nevoie de un aport caloric pe măsură.
Pentru a face față unui efort susținut timp de 90 de minute, corpul uman are nevoie de un aport caloric suficient de mare, înaintea fiecărui joc. Portalul german de nutriție, MeinBauch.net, a analizat kilometrajul mediu parcurs de jucătorii de fotbal pe baza datelor de la “Sportschau” și a determinat necesarul corespunzător de calorii.
După ce analizăm distanțele pe care jucătorii de fotbal le parcurg pe parcursul unei partide de fotbal, ne dăm seama imediat că în decursul a 90 de minute jucătorii consumă foarte multă energie. Astfel într-un joc normal ei aleargă 10-11 kilometri în medie, într-un ritm moderat. La această distanță se mai adaugă sprint-uri pe distanțe de 800-1200 de metri, își schimbă viteza de 40-60 de ori în timpul meciului și își schimbă direcția de mers la fiecare cinci secunde. În vremurile lui Beckenbauer și Pelé jucătorii parcurgeau 3-4 kilometri pe meci, într-un ritm mult mai domol.
În medie fiecare jucător de pe teren arde circa 1300 de calorii. Energie pe care trebuie să o compenseze după meci. Dacă calculăm în energia furnizată de exemplu de pastele făinoase, fiecare jucător ar trebui să mănânce cel puțin un kilogram după fiecare meci, pentru a suplini energia consumată, deci aproximativ cinci farfurii de tăiței gătiți pentru fiecare jucător.
Pentru a se descurca în timpul meciului, jucătorii ar putea să ia câte o gustare în pauza dintre reprize. Studiile arată că jucătorii obișnuiesc să consume de regulă carbohidrați în pauza meciului, pentru a putea să reziste fizic. În caz contrar, dacă jucătorul alege să nu se hrănească la pauză, performanța sa va avea de suferit în a doua repriză.