CE FEL DE FEMEI

Ce fel de femei prefera barbatii?

femeie-vin-rosu

Cand vine vorba de gasirea unor partenere, barbatii nu apreciaza neaparat farmecul sau inteligenta femeilor, ci mai curand naivitatea, starea de betie ori alte indicii ale vulnerabilitatii care le-ar determina pe femei sa accepte aventurile de o noapte, indica un studiu american.

 Cari Goetz de la Universitatea din Texas a realizat un studiu in care a explorat asa-numita ipoteza a exploatabilitatii sexuale, ideea conform careia barbatii sunt programati genetic sa caute aventuri sexuale. Studiul, realizat pe un esantion de 76 de barbati, a scos in evidenta faptul ca, in cazul unor asemenea legaturi, barbatii catalogheaza femeile ce par vulnerabile drept mai atragatoare decat celelalte.

Participantii au fost rugati se evalueze fotografii in care mai multe femei afisau diferite indicii ale exploatabilitatii, parand adormite, stupide sau inerte, stari pe care barbatii le considera atragatoare.
“Am identificat 22 de indicii a exploatabilitatii sexuale. Nouasprezece dintre acestea au fost corelate in mod semnificativ cu atractivitatea sexuala “, au afirmat cercetatorii.

De asemenea, specialistii cred ca barbatii sunt programati sa nu isi faca probleme in legatura cu consecintele aventurilor, avand in vedere ca ei produc zilnic circa 85 de milioane de spermatozoizi in fiecare testicul. Spre deosebire de barbati, Goetz spune ca, totusi, creierul femeilor (chiar al femeilor moderne) este inca sensibil la grijile privind consecintele legate de o eventuala sarcina, care ar aparea in urma relatiilor sexuale intamplatoare. Acest aspect le face pe femei sa fie, in general, mai reticente fata de ideea de a avea o aventura.

In acest context, scopul studiului a fost de a testa ipoteza conform careia femeile care par stupide sau inerte sunt vazute de barbati drept atragatoare.In sensul psihologiei evolutioniste, cuvantul “exploatabil” indica faptul ca femeia este dispusa sau poate fi convinsa usor sa faca sex.

Studiul a inceput prin a-i ruga pe barbati sa numeasca anumite actiuni specifice precum atitudinile si trasaturile de personalitate, care ar putea semnala vulnerabilitatea la femei – de pilda starea de epuizare, de ebrietate sau inteligenta scazuta.

La sfarsit, participantii au elaborat o lista de 88 de aspecte (gesturi, atitudini, detalii legate de aspectul fizic ori de tinuta vestimentara si altele) care, cred ei, semnaleaza ca femeile sunt mai vulnerabile si, prin urmare, mai receptive la avansurile barbatilor. Printre femeile pe care barbatii le vad ca fiind cele mai exploatabile s-au numarat: cele care isi musca sau isi ling buzele, care arunca priviri peste umar, somnoroasele, cele cu imbracaminte mulata, cele supraponderale, cele scunde, prostute, cele care cauta atentie ori cele care adopta cultura punk.

Ulterior, Goetz si colegii sai au cautat pe internet imagini cu femei care sa carespunda celor 88 de semnale. Aceste imagini au fost aratate unui alt grup de barbati care au confirmat ca fotografiile etaleaza indicii ce tradeaza vulnerabilitatea.

Intr-o alta etapa, barbatii dintr-un nou grup de participanti au fost rugati sa urmareasca imaginile si sa spuna ce cred despre fiecare femeie, cat de atragatoare este, cat de usor ar fi de convins sa intretina relatii intime si daca este potrivita pentru a fi o partenera pe termen scurt sau lung.

Studiul a evidentiat faptul ca imaginile cu femeile supraponderale sau scunde nu au avut niciun efect asupra barbatilor, acestia necatalogandu-le nici drept usuratice si nici drept bune partenere.

Dar, in urma descifrarii indiciilor psihologice si contextuale, s-a constat ca barbatii au catalogat drept usuratice o serie de femei care aveau o infatisare copilareasca sau care pareau somnoroase sau sub influenta alcoolului. Mai mult, femeile care pareau stupide sau inerte au fost considerate mai atragatoare decat cele care pareau lucide sau inteligente, dar numai atunci cand barbatii cautau relatii de scurta durata. Atunci cand participantii au fost rugati sa si le imagineze pe femeile prostute sau ametite drept partenere pe termen lung, acestia si-au pierdut imediat interesul fata de ele.

Un studiu separat, condus de David Lewis, a implicat 72 de barbati carora li s-a cerut sa evalueze aceleasi fotografii, dar carora le-au fost masurate si anumite trasaturi ale personalitatii. A rezultat ca barbatii care erau cel mai putin capabili de empatie si afectiune erau cei mai sensibili la indiciile explotabilitatii femeilor, ceea ce pare sa arate ca nu toti barbatii sunt la fel de usuratici cand urmaresc o legatura de natura sexuala.

Sursa: Daily Mail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 − 32 =