Ce înseamnă că Erdogan a câstigat referendumul, cât de periculos poate fi


Rezultatele referendumului de ieri, arată că turcii aprobă modificările constituționale promovate de președintele Recep Tayyip Erdogan, modificări care îi vor aduce acestuia puteri sporite și, practic, transformă Turcia dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidențială.

UE cere calm apreciind că e bine că s-a incheiat referendumul, indiferent care ar fi fost rezultatul. UE cere Turciei un guvern de uniune naționlă.

Neamțul spune că ceea ce-ți alegi aia ai-turcii au ales deși în timp ce președintele Erdogan și-a felicitat partenerii politici pentru victorie, principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), a anunţat pe Twitter că obiectează faţă de luarea în calcul a 2,5 milioane de voturi. Dintre acestea, 1,5 milioane nu au ştampila Înaltei Comisii Electorale.

Anterior, vicepreşedintele principalului partid de opoziţie din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), Erdal Aksunger, a denunţat acţiuni ilegale comise în favoarea Guvernului la referendumul de duminică pentru extinderea prerogativelor preşedintelui, relatează Reuters.

Referendumul în care aproximativ 86% dintre turcii cu drept de vot s-au prezentat la urne, aduce cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.

Dar ce inseamnă republică prezidențilă si ce prevăd amendamentele constituționale aprobate la referendum?

Dispare funcția de prim-ministru. Președintele devine șef al guvernului.
Președintele va numi miniștrii și va avea un număr de vicepreședinți.
Parlamentul nu va mai monitoriza activitatea cabinetului și nu va mai avea dreptul să îl demită prin moțiune de cenzură.
Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică.
Șeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.
Adoptarea noului sistem îi va permite președintelui Recep Tayyip Erdoğan să candideze pentru încă două mandate la preşedinţie, ceea ce ar însemna că poate rămâne la conducerea statului până 2029.

Și ca totul să îi dea satisfacție, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat duminică seara începerea imediată a unui dialog cu premierul Binali Yildirim și cu opoziția naționalistă privind reintroducerea pedepsei cu moartea, transmite Reuters.

Erdogan a făcut declarația la conferința de presă la care a anunțat și victoria la referendumul constituțional prin care alegătorii turci au decis duminică să îi confere prerogative sporite. El a precizat că modificările constituționale aprobate prin referendum vor fi implementate după alegerile din 3 noiembrie 2019, informează agenția oficială de presă a Turciei, Anadolu.

Potrivit AFP, președintele intenționează să convoace un referendum și pe tema pedepsei cu moartea. El a explicat asta suporterilor din Istanbul care aclamau victoria de duminică. Erdogan a cerut tuturor țărilor, “în special aliaților”, să respecte voința poporului turc.

Tabăra “da” la referendumul constituțional a sărbătorit pe străzi, inclusiv cu focuri de artificii surprinse și de un fotoreporter al Anadolu. Premierul Binali Yildirim s-a adresat mulțimii de la balconul sediului Partidului Justiției și Dezvoltării, având-o alături și pe soția sa.

Rezultatele neoficiale menționate de președintele Erdogan arată că duminică au fost aproximativ 25 de milioane de voturi “da”, cu 1,3 milioane mai multe decât “nu”. Opoziția contestă însă procesul, afirmând că au existat ilegalități. Printre altele, Înalta Comisie Electorală a anunțat că ia în considerare și buletinele de vot neștampilate corespunzător de oficialitățile din secțiile de votare.

În marile orașe ale Turciei — Istanbul, Ankara și Izmir — majoritatea a votat “nu” arată Reuters. Martori oculari citați de această agenție au afirmat că în cel puțin patru cartiere din Istanbul oamenii au ieșit la ferestre bătând în oale și tigăi — o formă tradițională de protest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × = 10