Ce investitii merita facute in 2015 dupa furtuna francului

Snapshot 2015-01-17 15-58-22

Investiţiile în dolari şi aur, sunt active care oferă o mai mare siguranţă la acest moment, după ce francul s-a apreciat joi la un nivel record faţă de euro, în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei de a elimina plafonul de schimb valutar. Orientarea investitorilor către dolar se datorează faptului că SUA rămân “cea mai stabilă şi sigură” opţiune în ceea ce priveşte creşterea economică şi o eventuală apreciere a monedei naţionale. Francul eleveţian a scăzut cu aproximativ 4% vineri faţă de dolar şi euro, după ce joi s-a apreciat cu până la 38% faţă de dolar şi 41% faţă de euro. Analiştii contactaţi de Bloomberg estimează că moneda euro se va deprecia până la 1,15 dolari până la finalul acestui an.

Fondurile de pensii vor reprezenta si in 2015 cele mai profitabile investitii. Daca esti angajat de minimum patru luni, iar varsta ta este intre 18 si 35 de ani, trebuie sa alegi cine iti va administra pensia privata obligatorie, intre 35 si 45 de ani, poti opta pentru un fond de pensii administrat privat. Dar, daca vrei mai multi bani decat cei care iti vin din pensia de stat sau cea obligatorie, atunci trebuie sa te gandesti si la o pensie facultativa care  este singura pensie la care poti contribui cu pana la 15% din salariu. Si, evident, cu cat dai mai mult acum, cu atat o sa ai mai mult la batranete. Pe scurt: este perfecta pentru cei care nu-si permit o pensie mica.

Randamentele Bursei in 2015 sunt la 10%, cea mai intalnita estimare de randament pe bursa in 2015, potrivit unui sondaj realizat in randul a zece brokeri si analisti din piata. Cifra nu include insa si castigul pe care investitorii il pot obtine de pe urma dividendelor. Astfel, pe langa cresterea actiunilor, investitorii in marile companii romanesti mai castiga inca 5-8% pe an si de pe urma distributiilor de cash din profitul societatilor. Printre cele mai bune platitoare de dividende din Romania au fost anul trecut companii precum Transelectrica (randament dividende 13%), Transgaz (8,9%), sau Romgaz (7,77%). 

Fondurile de investitii, pariul sigur pentru 2015. Daca bursele vor evolua pozitiv in 2015, asa cum se anticipeaza, fondurile de actiuni nu vor avea cum sa faca nota discordanta, castigul anticipat de administratorii de fonduri ajungand la 6-8%. .

Fondurile de obligatiuni vor fi investitia “plictisitoare” dar sigura in 2015, asa cum de altfel este si normal in cazul acestora. Cu o dobanda cheie stabilita de BNR la 2,5% si un randament similar si in cazul titlurilor de stat pe 5 ani, fondurile de obligatiuni nu vor avea foarte mult “spatiu”anul acesta, astfel ca randamentele anticipate sunt de circa 4%, sub media anului 2014. 

Chiriile aduc randamente de 2 ori mai mari decat depozitele bancare. Raportul chirie – rata bancara lunara este favorabil si el celei din urma, in timp ce varianta investitiilor in imobiliare fiind mult mai avantajoasa fata de depozitele bancare, randamentele anuale dintr-un apartament fiind si de aproape 2-2,5 ori mai mari decat dobanda bancara.

NU CATEGORIC, depozitelor bancare care vor reprezenta cea mai putin profitabila investitie, in contextul in care BNR a dat inca de la inceputul anului semnalul unei relaxari monetare suplimentare. Banca centrala a taiat saptamana trecuta dobanda cheie cu inca 0,25%, ceea ce ar putea duce la continuarea tendintei de scadere a dobanzilor la credite, dar si la depozite.

——————————————————————————————————————————————–

regular_smile….unii spera la calmarea francului, altii la….

Un doctor alb într-o misiune umanitară într-un sat din Nigeria.

Îl întreabă un negru:

– Am auzit de Viagra. Ce-i aia?

– Este o pastilă care te ajută să faci dragoste de cinci ori pe zi.

– Aaaaaa, zice negrul, deci e calmant…

——————————————————————————————————————————————-

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

71 − = 66