Ce pot castiga Georgia, Republica Moldova urmare acordului cu UE?
Georgia, Republica Moldova și Ucraina au încheiat acorduri comerciale cu Uniunea Europeană, într-o mișcare care ridică mai multe întrebări decât răspunsuri. Prima problemă este sincronizarea. Anunțul a fost făcut exact în ziua în care o încetare a violenţelor în estul Ucrainei era de aşteptat să aibă loc. Acordul comercial a fost pregătit de ceva timp, dar încă poartă semnele distinctive ale unui truc politic, în același sens ca și decizia Rusiei de a inaugura Uniunea Economică Eurasia, cu Belarus și Kazahstan, la sfârșitul lunii mai.
Georgia
Nu se cunosc multe despre motivația celorlalte două părți implicate, Georgia și Moldova. În cazul Georgiei, implicarea UE nu este o surpriză. Țara a fost mult timp în stare de război cu Rusia, au luptat într-un război teritorial în 2008, in care a fost lobby pentru includerea în NATO din 2011, a găzduit un arsenal de rachete americane. Din punct de vedere economic țara ar putea beneficia cu siguranță de investiții. Se bazează pe industria vinului (primul vin se crede că a fost produs în Georgia în urmă cu 8000 ani), dar are suficient teren arabil pentru a fi un exportator net de produse alimentare și produse agricole.
Cu toate acestea, țara are un deficit comercial mare. Însă, cu investiții din partea UE, sectorul agricol al țării ar putea fi modernizat și eficientizat. Dar Georgia are ambiții financiare prea nobile.
Moldova
Construcţia demografică a Republicii Moldova, face cazul cel mai interesant dintre cele trei, scrie IBT UK. Populația este împărțită etnic între români, ruși și ucraineni.Liderul uneia dintre regiunile sale autonome, a avertizat săptămâna trecută că, dacă acordul merge mai departe, țara ar putea fi divizată iremediabil. Cu toate acestea, cea mai mică economie a Europei are, probabil, cel mai mult de câștigat de pe urma aderării UE. Acesta are PIB-ul mediu pe cap de locuitor de numai 2.000 dolari, cu un sfert din PIB-ul total de la expati din UE și Rusia.
“O dată cu aderarea la UE, PIB-ul Moldovei ar putea crește cu aproximativ 6,4% pe an în plus, iar exporturile cu 11% și acestia sunt factori semnificativi. Dacă ar fi aderat la Uniunea vamală cu Rusia, ar fi inregistrat o scădere a PIB-ului și a exporturilor,” spune Kaddick. “54% din întregul comerț din Republica Moldova este în UE. Dacă ar fi aderat la Uniunea Vamală ar fi fost bariere în calea comerțului cu UE.”
Low-costul forței de muncă a țării va fi atractiv pentru producătorii din alte țări europene, cu Chișinăul în speranța că va ajuta la cresterea economiei si va face ţara mai bogată
Cu toate acestea, analiștii au alocat doi ani, până în 2017 pentru o atenție specială, atunci când România va prelua președinția UE. Cele două au legături strânse și România a integrat sectorului energetic cu Moldova într-un efort de a junge independentă faţă de Rusia.
Zvonurile de la Bruxelles sugereaza ca, atunci când România își asumă perioada de președinție se va face lobby pentru aderarea rapidă pentru Republica Moldova.
http://www.ibtimes.co.uk/what-can-georgia-moldova-ukraine-gain-accord-eu-1454484