Alimentele potrivite pot preveni apariția unor boli și ne pot ajuta să ne recuperăm mai rapid. Vă prezentăm aici câteva sfaturi despre cum se poate construi un sistem imunitar puternic și cum putem ajuta corpul nostru să lupte cu diferite afecțiuni.
Cineva a strănutat spre tine în transportul public. A tușit lângă tine când stăteai la coadă pentru o cafea. Colegii continuă să vină la lucru, deși ar trebui să stea în concediu medical. Iar copii aduc acasă diferite boli de care poate nu ai auzit niciodată. Ce ar trebui să faci ca să rămâi sănătos?
Se pare că afecțiunile sezoniere sunt scăpate de sub control. Iar da, câteodată ne prinde și pe noi. Dar avem mai multă putere decât ați crede. Sistemul imunitar este un lucru incredibil. Bacteriile din intestine sunt de fapt o armată puternică, care este dispusă să lupte pentru noi, dar numai dacă sunt hrănite corespunzător. Iar dacă ne îmbolnăvim, anumite alimente ne pot ajuta să ne facem bine mai repede. Dar ceea ce mâncăm azi poate determina dacă ne îmbolnăvim mâine sau nu.
Dacă vrem ca bacteriile să lucreze pentru noi, atunci ele trebuie hrănite corespunzător. Bacteriilor le place să descompună alimente integrale pe bază de fibre, bogate în nutrienți. Dar mâncărurile procesate, grăsimile și zaharurile? Nu atât de mult. De aceea o dietă echilibrată pe bază de alimente integrale este cea mai bună asigurare împotriva a mai multor tipuri de viruși și infecții.
Cu alte cuvinte, dacă dieta dvs este una slabă, vă veți îmbolnăvi mai des și pentru mai multă vreme. Consumul de alimente nepotrivite pe perioada cât suntem bolnavi ne poate face și mai bolnavi. Nutriția potrivită, pe de altă parte, permite corpului să livreze un sistem de apărare performant.
Probioticele ajută la bunăstarea prietenilor noștri bacterieni. În esență, probioticele sunt o formă de fibre semi-digerabile. Ar trebui să consumăm zilnic cel puțin două-trei porții de alimente bogate în probiotice (chiar mai mult dacă nu te simți bine).
Unele dintre cele mai bune surse de probiotice în alimente integrale sunt: usturoiul, prazul, ceapa, fasolea, orz, ovăz, grâu, cartofi sau dintre fructe: mărul, bananele, fructele citrice, kiwi. Sau dintre plantele oleaginoase sursele bogate în probiotice sunt semințele de in sau chia.
https://www.livestrong.com/blog/eat-stronger-immune-system/