Ce si cate firme au supravietuit din 1990 pana azi

-Firma-de-Incredere---un-nou-trend-de-promovare-a-business-ului-printre-companiile-din-Romania

Aproximativ 14.000 dintre firmele infiintate imediat dupa Revolutie au supravietuit pana in prezent in economia romaneasca, traversand un drum lung de la comunism la capitalism.

O analiza realizata de KeysFin arata ca printre cele 14.283 de firme infiintate intre 1990-1991 se numara nume destul de cunoscute precum Electrolux Romania SA, Doosan IMGB, Aeroteh SA, Proiect Bucuresti SRL, Mobila SA, Celhart Donaris SA, Pipera SA, Unisem SA, Napoca SA, Astral SA, Severnav SA si Victoria SA.

“Cele mai multe firme sunt din Bucuresti-Ilfov – 2.401, care au angajat in toata aceasta perioada peste 89 de mii de salariati. In topul supravietuitorilor din business-ul romanesc, in functie de regiune geografica, urmeaza firmele din zona Nord-Vest, acolo unde 2.184 de societati au reusit sa faca afaceri cu ajutorul a 45.000 de angajati, si cele din zona de Centru, unde sunt inregistrate 2.145 de firme cu 47.000 de salariati”, se arata in analiza KeysFin.

La polul opus se situeaza, paradoxal, zona de vest, “un vector al dezvoltarii economice a Romaniei, dar unde n-au supravietuit in toti acesti ani decat 1.484 de societati comerciale, cu 24.000 de angajati”.

Un alt lucru paradoxal este ca marea majoritate a firmelor care au rezistat celor 26 de ani de economie de piata au fost microintreprinderi (10.760), urmate de societatile mici (2.493), intreprinderile mijlocii (778) si doar 252 de firme mari.

“38 la suta dintre pionierii business-ului romanesc fac afaceri in comert, cel mai dinamic domeniu al economiei. Luand in calcul si datele privind dimensiunile business-ului, concluzia este ca atunci cand discutam despre supravietuitorii de dupa 1990, vorbim in primul rand de mici afaceri, buticuri, magazine de cartier care au avut un volum fidel de clienti si care au rulat banii si marfurile foarte repede, nefiind astfel afectati de blocajul financiar, de provocarile de ordin valutar etc.”, au aratat analistii de la KeysFin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 + = 86