Ce știm și ce nu știm încă despre atacul terorist de la Berlin (DPA)

01052004-1987681890

Procurorii germani sunt siguri că tunisianul Anis Amri, în vârstă de 24 de ani, a îndreptat pe 19 decembrie camionul înregistrat în Polonia către mulțimea adunată la târgul de Crăciun din Berlin, omorând 12 persoane, dar încă există multe întrebări la care anchetatorii caută încă răspunsuri, notează joi DPA.

Ce știm despre Amri?

El a sosit în Germania în iulie 2015 venind din Italia, unde venise ca refugiat în anul 2011. Amri a stat patru ani în detenție într-o închisoare italiană, iar după liberare autoritățile italiene nu au reușit să îl deporteze. În Germania, el a trăit atât în landul Renania de Nord-Westfalia, cât și la Berlin, în capitala germană ocupându-se pentru scurt timp cu vânzarea de droguri. Foto: (c) Police via AP

A fost anchetat de autoritățile germane pentru pregătirea unui act terorist și legături cu mișcarea salafistă din Germania. El a folosit 14 alte identități, iar cererea sa de azil a fost respinsă în iunie. Autoritățile germane au făcut demersuri pentru expulzarea sa. Anis Amri a fost împușcat mortal de poliția italiană pe 23 decembrie anul trecut, în apropiere de Milano, după ce l-a rănit pe un ofițer de poliție în timpul unui control de rutină.

01051954-1988253375

Ce știm despre anchetă?

Publicația Suddeutsche Zeitung a relatat că Amri a călătorit în Germania alături de un tunisian de 26 de ani, care a fost arestat pentru fraudarea sistemului de ajutoare sociale și care în prezent este anchetat pentru că ar fi avut cunoștință despre ce urma să se întâmple pe 19 decembrie la târgul de Crăciun din capitala germană.

01052008-1987437328

Potrivit anchetatorilor, cei doi bărbați au avut ‘o discuție aprinsă’ în timpul cinei luate la Berlin în noaptea dinaintea atacului. Au murit 12 persoane, iar alte 55 de persoane au fost rănite. Lukasz Urban, șoferul camionului folosit pentru comiterea atacului, a fost împușcat mortal la scurt timp după ce Amri i-a deturnat camionul.Amri a trimis un selfie și un mesaj cu puțin timp înainte de atac: ‘Fratele meu, totul este în regulă, cu voia lui Allah, sunt în vehicul acum, roagă-te pentru mine, fratele meu, roagă-te pentru mine’. Sistemul de frânare automat a oprit camionul imediat după ce acesta a intrat în târgul de Crăciun, împiedicând astfel un număr și mai mare de victime. Arma cu care a fost ucis Urban a fost aceeași pe care Amri a folosit-o în schimbul de focuri cu poliția italiană în apropiere de Milano, înainte de a fi împușcat mortal. Anis Amri avea asupra sa suma de 1.000 de euro atunci când a fost lichidat de polițiștii italieni.

Camerele de filmat l-au înregistrat pe Amri în Germania, trecând apoi prin Olanda, Belgia și Franța înainte de a ajunge în Italia. La locul atacului au fost găsite telefonul mobil al lui Anis Amri și acte de identitate personale.

01052011-1987248546

Ce nu știm deocamdată?

Unde s-a dus Amri direct imediat după atac și când a părăsit el Germania? Cine l-ar fi putut ajuta în planificarea atacului și dacă a avut ajutoare sau complici în timpul fugii sale din Germania? Avusese Anis Amri contact cu șoferul camionului? Vor exista consecințe asupra liberei circulații în Europa după ce Amri a putut călători prin cinci țări europene în timp ce era urmărit pe tot continentul? Cum a obținut Amri arma folosită pentru a-l ucide pe Lukasz Urban și a trage în polițiștii italieni? Cui a trimis el selfie-ul și mesajul înaintea atacului? Care sunt detaliile anchetei lansate de procurorii elvețieni în legătură cu atacul de la Berlin? — toate aceste întrebări își așteaptă încă răspunsurile, adaugă DPA.

imageresize

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × = 27