Ce te face lider? Conducerea provine din influență socială, nu din autoritate sau putere

unknown-1

Ce te face lider?

Să începem cu ceea ce nu înseamnă conducere..

Conducerea nu are nimic de-a face cu vechimea sau poziția cuiva în ierarhia unei companii. Prea mulţi vorbesc despre conducerea companiei şi se referă la directorii executivi. Conducerea nu o primeşti în mod automat atunci când ajungi la un anumit grad de salarizare.

Conducerea nu are nimic de-a face cu titlurile. Similar cu punctul de mai sus, doar pentru că ai un anumit titlu, nu te face automat un “lider”. Adesea subliniem faptul că nu avem nevoie de un titlu pentru a conduce.

 

cropped-power-of-giving-5

Poți fi lider la locul de muncă, în cartier, sau în familie, toate fără a avea un titlu.

Conducerea nu are nimic de-a face cu atribuţiile personale. Spune cuvântul “lider” și cei mai mulți oameni se gândesc la un dominator. De multe ori le apar în minte imnaginea Generalului Patton sau a președinteui Lincoln. Dar conducerea nu este un adjectiv.

Conducerea nu înseamnă management

Aceasta este cea mai importantă chestiune. Conducerea și managementul nu sunt sinonime. Managerii trebuie să planifice, să monitorizeze, să coordoneze, să rezolve, şi multe alte lucruri. Cei mai mulţi dintre manageri îşi petrec timpul gestionând lucruri. Liderii sunt cei care conduc oamenii.

Aşadar, revenind la ce te face lider?

Peter Drucker a spus: “Singura definiție a unui lider este cineva care are adepți.”

Este căpitanul într-adevăr un lider? Comandant da, însă lider nu. Drucker este, desigur, un gânditor strălucit, dar definiția sa este prea simplă.

Warren Bennis: “Conducerea reprezintă capacitatea de a traduce viziunea în realitate.”

În fiecare primăvară ai o viziune pentru grădină ta, iar cu multă muncă devine o realitate. Ești un lider? Nu, ești un grădinar şi cam acest lucru reflectă si definiţia lui Bennis.

John Maxwell “Conducerea este influența, nimic mai mult, nimic mai puțin.”
Definiția lui Maxwell omite sursa de influență.

Deci, ce este de conducerea?

Definiţie: Leadership-ul este un proces de influenţă socială care maximizează eforturile altora spre realizarea unui scop mai bun. Conducere provine din influență socială, nu din autoritate sau putere.

http://www.talentsmart.com/articles/What-Makes-A-Leader–1504397865-p-1.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − 28 =