Ce zic nemții despre iesirea britanicilor din UE

Londra înaintează oficial cererea de părăsire a Uniunii Europene. Negocierile pentru despărțirea de Europa pot acum să înceapă. Premierul britanic Theresa May cere britanicilor să se regăsească reciproc și să scoată tot ce este mai bun din asta.

Guvernul britanic a cerut oficial ieșirea din Uniunea Europeană. Ambasadorul britanic la UE, Tim Barrow, a predat la Bruxelles un document corespunzător în prezența președintelui de consiliu, Donald Tusk. Astfel începe perioada de doi ani de zile în care ambele părți vor stabili detaliile Brexit-ului.

„După nouă luni Marea Britanie a livrat documentul corespunzător, s-a ținut de cuvânt”, a scris Tusk pe Twitter, cu referire la votul Brexit ce a avut loc vara trecută. Premierul britanic Theresa May a semnat marți seara cererea oficială. Aceasta invocă articolul 50 din contractul de aderare, care reglementează ieșirea din uniune. Marea Britanie va deveni astfel primul stat din istorie care părăsește uniunea.

“Este un moment istoric și nu există cale de întoarcere”, a spus premierul britanic Theresa May. Ea a lansat un apel pentru coeziune între cetățenii britanici. Ea a susținut un discurs în Camera Comunelor din Londra și a menționat că este cel mai bun moment pentru ca britanicii să fie uniți și să obțină cel mai bun contract pentru Marea Britanie din aceste negocieri cu UE.

În negocierile de aderare se vor stabili statutul cetățenilor UE în Marea Britanie, dar și cel al britanicilor prezenți pe continent. Un alt capitol dificil este reprezentat de sumele de bani pe care Londra va trebui să le mai achite UE în ciuda retragerii.

Marea Britanie este împărțită cu privire la cererea de retragere. În cazul referendumului din iunie anul trecut 51,9% din participanți au votat în favoarea retragerii iar 48,1 pentru păstrarea calității de membru. Parlamentul scoțian a dat marți seara liber pentru organizarea unui nou referendum cu tema obținerii independenței față de Regatul Unit.

http://www.n-tv.de/politik/Briten-reichen-EU-Austritt-ein-article19771170.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 65 = 70