Cea mai nouă generație de sateliți a NOAA a transmis primele imagini color cu Terra

IMG_0848

Cea mai nouă generație de sateliți meteorologici aparținând Agenției federale americane pentru oceane și atmosferă (NOAA), GOES-16, a transmis primele imagini color cu planeta Terra, scrie UPI.com.

GOES-16 semnifică acronimul de la Geostationary Operational Environmental Satellite iar 16 semnifică abilitatea camerei de înaltă rezoluție a satelitului (Advanced Baseline Imager) de a observa radiația de-a lungul a 16 benzi spectrale.

Această nouă generație de sateliți are rolul nu doar de a reda o parte cuprinzătoare a spectrului optic dar și să realizeze imagini cu o viteză record. Satelitul poate realiza o imagine completă a planetei la fiecare 15 minute.

În această săptămână au fost transmise primele imagini color, inclusiv o perspectivă completă a emisferei vestice a Terra care fusese realizată la 15 ianuarie 2017.

Aceste fotografii transmise de GOES-16 reprezintă un moment esențial pentru echipa de oameni de știință și ingineri care a lucrat la realizarea satelitului până la faza de lansare și acum se află în situația de a explora noi posibilități de prognoză a vremii cu ajutorul acestor informații și imagini, a indicat Stephen Volz, responsabil pentru servicii satelitare și de informare în cadrul NOAA.

GOES-16 a fost lansat în noiembrie anul trecut, iar în prezent se învârte în jurul Terra la o distanță de 22.300 de mile (circa 35.888 de km). Rolul său este de a îmbunătăți abilitatea NOAA de monitorizare și studiere a Terra și a fenomenelor meteorologice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 77 = 85