Cea mai populară monedă de aur nemțească împlinește 50 de ani

Sub măsuri foarte stricte de securitate, în Africa de Sud se produc monedele de aur Krügerrand. În special investitorii germani iubesc această monedă, din mai multe motive.

Aurul este topit și turnat la o temperatură de fix 1100 de grade Celsius. Creuzetul este înclinat și din el curge metalul prețios proaspăt topit, precum un râu de lavă. În spatele zidurilor înalte, a unui gard electric, a numeroaselor măsuri de securitate și a ușilor de protecție, aceasta este activitatea zilnică de la Rafinăria Rand, una dintre cele mai mari topitorii de aur din lume. Aici, la marginea metropolei economice din Africa de Sud, Johannesburg, celebra monedă este produsă de fix 50 de ani. De atâția ani Krügerrand s-a vândut de peste 60 de milioane de ori.

Germania este pentru ea cea mai mare piață de export, explică Richard Collocott, director de marketing la Rand Refinery. Anul trecut circa 30% din producție, deci 1,2 milioane de monede au fost vândute către Germania, în urma ei urmează Elveția și Austria, apoi SUA. Krügerrand este moneda de aur a vorbitorilor de germană, spune Collocott.

Primul Krügerrand de o uncie (31,1 grame) a fost produsă pe data de 3 iulie 1967 din aur pur. În prezent o monedă costă în comerțul german circa 1136 de euro. Pe partea din spate este inscripționată forma unei antilope Springbock, pe verso portretul fostului președinte sud-african Paul Kruger.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Der-Deutschen-liebste-Goldmuenze-wird-50-article19915528.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 1 = 5