Doar 14 oameni care tot Internetul printr-un „ritual secret” pe care îl practică o dată la trei luni

Chiar dacă sună ca o ipoteză SF, de-a lungul timpului a fost vehiculată ideea că Internetul este controlat de doar o mână de oameni. 14, mai exact, aceştia fiind cunoscuţi şi pentru un ritual propriu pe care îl practică, numit Root Singing Ceremony.

Pe scurt, înregul secret stă în spatele furnizorilor de nume de domenii (DNS providers), unul dintre cei mai importanţi fiind Dyn, cu principalul rol de a traduce adresele web în coduri IP de format numeric pe care computerele le folosesc pentru a identifica paginile web.

Dyn este, însă, doar unul dintre furnizorii de astfel de servicii, iar companiile de acest gen se bazează pe “crypto ofiţeri”, adică responsabilii cu securizarea serviciilor web care ţin, practic, Internetul în funcţiune.

La fiecare trei luni, din 2010 încoace, aproape toţi oamenii care îndeplinesc această sarcină se întâlnesc pentru a înfăptui un soi de ritual în cadrul căruia sunt verificate şi updatate cele mai noi tendinţe în materie de Internet şi datele numerice care îi asigură eficienţa. Oamenii care conduc această ceremonie fac parte dintr-o organizaţie numită Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), responsabilă pentru distribuirea de adrese numerice pentru website-uri şi computere.

Dacă cineva ar prelua controlul asupra bazei de date a ICANN, acea persoană ar putea, practic, să controleze Internetul. De exemplu, ar putea să îi trimită pe oameni către pretinse site-uri ale băncilor pentru plăţi şi alte tranzacţii, nu către cele reale.

Pentru a-i proteja pe furnizorii de domenii, ICANN a inventat un mod de a securiza companiile fără a acorda prea multă putere în acest sens doar unei singure persoane. A selectat şapte oameni care să aibă roluri foarte importante cărora le-a încredinţat “cheia” Internetului, şi alţi şapte pentru a păstra copiile de rezervă. În total, 14 persoane. Pentru ceremonie este nevoie de cel puţin trei persoane, fiindcă e nevoie de trei coduri pentru a debloca echipamentul care protejează furnizorii de domenii, scrie The Guardian.

Manevrele de securitate din jurul acestor ceremonii sunt extrem de solicitante. Deţinătorii codurilor trec prin mai multe uşi încuiate care se deschid aplicând datele respective, dar şi pe mod amprentă, până când ajung într-o încăpere atât de sigură încât niciun fel de comunicaţii nu poate pătrunde.

Evenimentul este planificat îndeaproape, este complet înregistrat şi toţi paşii ceremoniei sunt stabiliţi dinainte, astfel că dacă ceva nu este în regulă ceilalţi participanţi la ritual vor şti acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 50