Cel mai bătrân om din lume consuma vin roșu în fiecare zi

Cel mai bătrân om din lume, Francisco Nunez Olivera, a decedat la finalul lunii ianuarie anul acesta în locuința sa din sud-vestul Spaniei, la vârsta de 113 ani. El a avut patru copii, nouă nepoți și 15 strănepoți. Care a fost secretul longevității lui Olivera? În plus față de fondul genetic bun și o viață relativ calmă, dieta sa a jucat fără doar și poate un rol important, potrivit familiei sale.

Dieta lui Olivera a constat în principal dintr-un pișcot făcut cu ulei de măsline pentru micul dejun, iaurt ca și o gustare în miezul zilei, apoi pește sau tocană de porc pentru prânz, precum și multe legume pe care le creșterea chiar el, cu un pahar de vin roșu, spun jurnaliștii de la The Local Spain.

Nu este deloc surprinzător faptul că Olivera a urmat o dietă mediteraneană, care este adesea lăudată ca fiind una dintre cele mai sănătoase diete din lume. Cercetările au arătat în repetate rânduri că dieta mediteraneană protejează împotriva bolilor de inimă, ucigașul numărul unu al bărbaților din Statele Unite și cauza principală de decese din toată lumea.

Studiile sugerează de asemenea că dieta mediteraneană ar putea proteja vederea și sănătatea creierului și ar putea reduce riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer. Multe dintre aceste beneficii sunt conectate la consum de acizi grași omega-3 care se regăsesc în carnea de pește și uleiul de măsline, precum și antioxidanții din legume și vinul roșu.

Vinul roșu este bogat în polifenoli precum resveratrol, un antioxidant ce se regăsește în coaja strugurilor. Oamenii de știință cred că acești antioxidanți ajută în lupta cu inflamația, un precursor comun al bolilor de inimă. Olivera a fost unul dintre cei 32 de oameni cu vârstă peste 90 de ani, în satul său din Beinvenida. Spania are una dintre cele mai mari speranțe de viață din Europa, dar cercetările arată că bărbații din toată lumea nu trăiesc în mod normal la fel de mult ca femeile.

https://www.menshealth.com/nutrition/a19547078/worlds-oldest-man-dies-at-113-francisco-nunez-olivera/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 28 = 31