Cel mai bogat croat a fost arestat la Londra

Timp de decenii ivica Todoric a fost eminența cenușie a Croației, acum cel mai bogat om din țară a fost arestat la Londra. El este acuzat, printre altele, de evaziune fiscală.

Cel mai bogat antreprenor, Ivica Torodic, din cel mai tânăr membru al Uniunii Europene (Croația), a fost arestat la Londra. Acest lucru a fost confirmat de către premierul croat aflat la Zagreb, Adrej Plenkovic, după ce autoritățile țării sale au emis un mandat de arestare internațional în urmă cu peste două săptămâni. Antreprenorul în vârstă de 66 de ani, care se află de câteva săptămâni pe fugă, este acuzat de evaziune fiscală și fraudă.

Todoric a dezvoltat timp de decenii, cu o puternică susținere politică, concernul alimentar “Agrokor”, care se numără printre cele mai mari entități din regiune, cu un număr de peste 60.000 de angajați. Compania s-ar fi îndatorat cu peste șase miliarde de euro. Guvernul croat a preluat compania Agrokor printr-o lege specială, pentru a evita falimentul acesteia. Proprietarul, Todoric, acuză că statul croat i-ar fi furat afacerea.

Pentru anul 2015 Agrokor a înregistrat afaceri în valoare de 6,5 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei ponderi de aproximativ 16% din produsul intern brut al Croației. Atunci grupul prezenta un profit de 480 de milioane de euro, dar care s-a dovedit mai târziu a fi o pierdere de 160 de milioane de euro.

Criticii guvernului spun că Todoric a avut ani de zile sprijinul guvernului pentru practicile sale dubioase, astfel a reușit să dezvolte continuu compania până a ajuns un gigant. Rapoartele din presă spun că, compania a avut relații printre politicieni de top.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Reichster-Kroate-in-London-festgenommen-article20120833.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 − 50 =