Cel mai puternic sindicat din Germania a obţinut o normă de lucru de 28 de ore pe săptămână: “Este vorba de o decizie crucială”

Sindicatul IG Metall, cel mai puternic din Germania, a obţinut, după o serie de negocieri intense marcate de greve de avertisment, creşteri salariale de 4,3% şi dreptul angajaţilor de a avea săptămâna de lucru de 28 de ore, informează presa germană.

Liderii sindicatului IG Metall au avut şase sesiuni de negocieri cu federaţia angajatorilor din landul Baden-Württemberg.

Rezultatul negocierilor vizează 3,9 milioane de angajaţi din industria echipamentelor electrice. Conform acordului, începând din anul 2019, angajaţii afiliaţi Sindicatului IG Metall vor avea dreptul, timp de doi ani, să opteze pentru un program de lucru de 28 de ore pe săptămână ori să rămână la norma de 35 de ore, informează publicaţia Neue Zürcher Zeitung.

În schimb, angajatorii vor putea obliga 18% dintre angajaţi să lucreze, eventual alternativ, câte 40 de ore pe săptămână.

Potrivit acordului, angajaţii IG Metall vor beneficia şi de o creştere a salariilor cu 4,3% începând din aprilie 2018.

“Este vorba de o decizie crucială în drumul spre activităţi de lucru moderne şi autodeterminante”, a declarat Jörg Hofmann, preşedintele Sindicatului IG Metall.

Acordul reflectă influenţa pe care creşterea economică din Germania o oferă sindicaliştilor. Economia Germaniei a crescut rapid în ultimul an, iar rata şomajului este în scădere accentuată.