Cel mai sângeros atac armat din istoria SUA: 50 de morți, 53 de răniți au fost spitalizați, cronologia celor mai sângeroase atacuri armate din istoria SUA

atac-club-orlando

Cel mai sângeros atac armat din istoria SUA: 50 de morți, 53 de răniți au fost spitalizați

UPDATE:

Cronologia celor mai sângeroase atacuri armate din istoria SUA

16 Aprilie, 2007 – Virginia Tech – 32 de persoane au murit după ce studentul Seung-hui Cho a deschis focul în campus. Atacatorul s-a sinucis.

14 Decembrie , 2012 – o Școală din Newtown, Connecticut – 27 de morți, inclusiv Adam Lanza, atacatorul.

16 Octombrie, 1991 – Killeen, Texas – George Jo Hennard a intrat cu camioneta într-o cafenea și apoi a deschis focul. A ucis 22 de persoane înainte de a-și lua viața.

18 iulie, 1984 – San Ysidro, California – 21 de morți la un McDonald’s. Atacatorul, un bodyguard șomer – James Oliver Huberty, care a fost ucis de un trăgător al poliției.

2 December, 2015 – San Bernardino – 14 de victime decedate, Syed Farook și soția sa, Tashfeen Malik, au fost împușcați de poliție în schimbul de focuri.

5 Noiembrie, 2009 – Fort Hood, Texas, maiorul Nidal Malik Hasan, psihiatru militar, a ucis 13 persoane.

3 Aprilie, 2009 – Centru de imigrație Binghampton, din statul New York, a fost atacat de Jiverly Voong, care a ucis prin împușcare 13 persoane.

20 Aprilie, 1999 – Liceul Columbine – Elevii Eric Harris și Dylan Klebold au omorât 13 persoane înainte de a se sinucide.

20 Iulie, 2012 – Un cinematograf din Colorado – 12 persoane ucise de James Holmes.

16 Septembrie, 2013 – Washington Navy Yard – Aaron Alexis, un contractor al Marinei, a împușcat mortal 12 persoane.

18 Iunie, 2015 – La o întrunire religioasă din Charleston, Dylann Roof a început să tragă și a ucis nouă persoane.

UPDATE: Mir Seddique, tatăl lui Omar Mateen, a declarat la NBC News că incidentul “nu are nicio legătură cu religia.”

El a povestit că fiul său și-a pierdut cumpătul recent, când a văzut doi bărbați sărutându-se și îmbrățișându-se în Miami. Mir Seddique este convins că acesta este motivul masacrului din clubul Oulse, care este un club gay.

omar mateenUPDATE: Potrivit NBC, Omar Mateen (foto), ar fi sunat la 911 înainte de a declanșa focul și și-a declarat loialitatea față de liderul ISIS.

UPDATE: Donald Trump a avut câteva mesaje pe Twitter, deja speculând incidentul în folosul viitoarelor alegeri prezidențiale.

Într-unul dintre mesaje, el spune: „Apreciez felicitările pentru că am avut dreptate în privința terorismului radical silamic. Nu vreau felicitări, vreau să fim duri și vigilenți. Trebuie să fim deștepți!”

UPDATE: La centrele de sânge din Orlando s-au format cozi de sute de persoane care vor să doneze sânge pentru cei 53 de răniți internați.

***

Știrea inițială

Cel puțin 50 de persoane au fost ucise și 53 au fost rănite, în timpul unui atac armat care a avut loc, duminică, într-un club din orașul Orlando, statul Florida, SUA.

În clubul de noapte s-ar fi aflat, în momentul atacului, aproximativ 230 de persoane.

Atacatorul este Omar Mateen (29 de ani), din Port St. Lucie, și a fost ucis în schimbul de focuri care a urmat intervenției trupelor de poliție.

Omar Mateen a deschis focul în jurul orei 02.00, după care a ieșit din club pentru o scurtă perioadă. Când a revenit a luat 30 de ostatici.

Apelul la serviciul de urgență a fost făcut de persoane care se ascunseseră la baie și au anunțat că în interiorul s-au auzit cel puțin 40 de focuri de armă.

Polițiștii au declarat că incidentul este considerat un act de terorism intern, atacatorul având simpatii islamiste.

Atacul, au mai spus polițiștii, ar fi fost bine pregătit și organizat, dar nu se știe dacă teroristul era un “lup singuratic” sau face parte dintr-o celulă teroristă.

Tatăl lui Omar Mateen este cetățean american născut în Afganistan și a declarat că fiul său a fost furios după ce a văzut doi bărbați sărutându-se în club.

Poliția a luat cu asalt clubul la ora 05.00 și, în schimbul de focuri ce a urmat, atacatorul a fost ucis.

Cel mai sângeros atac armat din istoria SUA

Este cel mai sângeros atac armat din istoria SUA, potrivit presei americane și el va avea, probabil, efect asupra campaniei pentru prezidențiale, oferindu-i argumente candidatului republican, Donald Trump, care are un discurs antiimigrație.

Pe de altă parte, incidentul readuce în dezbatere proiectul președitelui Barack Obama de a limita vânzările de arme de foc.

“Știm că nu putem opri orice act de violență”, a spus Barack Obama în ianuarie, în primul discurs din acest an. “Dar ce se întâmplă dacă am încerca să oprim măcar unul? Dacă Congresul face ceva, orice, pentru a ne proteja copiii de actele de violență în care sunt folosite arme?”

El și-a recunoscut incapacitatea de a câștiga sprijinul Congresului pentru ceea ce el a numit “o lege de bun simț privind armele” și a declarat că aceasta este cea mai mare frustrare a mandatelor sale de președinte.

Barack Obama a anunţat atunci că-şi va folosi puterea de reglementare pentru a-şi impune ideile pe acest subiect, în acest ultim an de mandat la Casa Albă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 + = 85