Cele mai importante descoperiri din anul 2016

img_0425

Undele gravitaționale rezultate din fuziunea găurilor negre și cea mai similară planetă cu a noastră din afara sistemului solar sunt doar unele din descoperirile anului 2016. S-a mai reușit, de asemenea, încetinirea procesului de îmbătrânire prin experimente pe șoareci și s-au inventat lentile care pot fi utilizate pentru a dezvolta noi generații de microscoape și aparate foto.

Revista de specialitate Science a adunat cele mai importante descoperiri științifice ale anului:

– În luna februarie Observatorul American Ligo a anunțat punerea în evidență a undelor gravitaționale rezultate din contopirea a două găuri negre. Albert Einstein a prognozat în urmă cu aproape un secol faptul că accelerarea unor corpuri de masă foarte mare ar trebui să producă unde corespunzătoare. Prima detectare directă a fenomenului ar trebui să facă posibilă o nouă formă de măsurători astronomice.

– Oamenii de știință au descoperit în luna august cea mai similară planetă cu Pământul din afara sistemului nostru solar. Pe planeta denumită Proxima b ar putea exista condiții foarte bune pentru a susține viața. În spatele acestei prezumții stau încă multe semne de întrebare, după cum subliniază astronomii din echipa lui Guillem Anglada-Escudé, ce își desfășoară activitatea de cercetare la Universitatea Queen Mary din Londra. Chiar și cercetători germani au fost implicați în descoperire. Steaua Proxima Centauri se află la o depărtare de patru ani lumină de Pământ.

– Programul computerizat AlphaGo l-a bătut pe unul dintre cei mai buni jucători din lume la Go. Iar acest lucru s-a petrecut printr-un artificiu pe care nu ar fi putut să îl fi învățat anterior. Un mare moment în istoria inteligenței artificiale. Până acum mulți experți au spus că acest joc este foarte complex chiar și pentru computerele moderne.

– Un vis al multor oameni: încetinirea îmbătrânirii. În diferite încercări efectuate pe șoareci cercetătorii au reușit acest lucru. Au obținut exemplare modificate genetic care au mai puține gene ale îmbătrânirii în celulele lor. Genele mai puține au determinat o îmbătrânire mai lentă a țesuturilor musculare, precum cele din inimă, rinichi sau artere.

– Oamenii de știință au arătat în luna octombrie a anului trecut că maimuțele cu trăsături asemănătoare omului pot observa greșeli ale altor indivizi. Până acum mulți experți considerau că doar oamenii au această capacitate – denumită printre altele Theory of Mind.

– Proteinele sunt considerate animalul de povară al celulelor. Ele temperează viteza reacțiilor chimice, sprijină comunicația dintre celule și protejează corpul de paraziți. În anul 2016 oamenii de știință au creat proteine în laborator, care au fost concepute pe computer și apoi dezvoltate în laborator. Aceste proteine ar putea fi folosite spre exemplu ca și vaccin universal împotriva gripei.

– Cercetătorii japonezi au reușit să creeze pui de șoareci din embrioni cultivați în laborator. Ei au programat celulele să devină embrioni și i-au lăsat apoi să se dezvolte, implantâdu-i artificial într-o femelă.

– Trei echipe de geneticieni au livrat în luna septembrie date privind felul în care omul modern a cucerit lumea pornind de pe continentul african. Două dintre acestea au găsit dovezi că Homo Sapiens a părăsit continentul african într-un singur val de mari dimensiuni.

– Din acest an există pe piață un dispozitiv portabil care permite secvențarea ADN-ului. Poate fi folosit, spre exemplu, pentru a investiga focare de boli direct la fața locului. Ele sunt deja utilizate și pe Stația Spațială Internațională. Multă vreme a fost necesară existența unor condiții de laborator pentru acest procedeu complex.

– Cercetătorii au descoperit un nou procedeu pentru producerea de lentile, din structuri ce implică structuri din dioxid de titan. Chiar dacă ele sunt mult mai subțiri decât o foaie de hârtie, sunt capabile să mărească la fel de puternic imaginea ca și cele produse din sticlă. Ele ar putea revoluționa aparatura optică, cum ar fi microscopul sau aparatul foto.

http://www.n-tv.de/wissen/Die-zehn-wichtigsten-Entdeckungen-2016-article19394661.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 + = 39