Cele mai mari companii de petrol si gaze din lume riscă să piardă 2 trilioane de dolari

_86869667_gettyimages-455091675

Cele mai mari companii de petrol și gaze din lume prezintă riscul de a pierde 2.2 trilioane de dolari din cauza supraestimarii cererii viitoare pentru combustibili fosili, se arată într-un raport.

Prin subestimarea atât a legislației, pentru a reduce utilizarea combustibililor murdari, cât și dezvoltarea energiei curate, aceste firme investesc în active care se pot dovedi fără valoare, spune Carbon Tracker. Shell, Exxon Mobil și BP sunt printre cei mai expuşi riscului. Raportul vine înainte cu o zi de summit-ului de la Paris privind schimbările climatice.

Presupunând că politicile sunt introduse pentru a limita încălzirea globală cu 2 grade Celsius – punctul acceptat la nivel internațional la care creșterea temperaturilor ar putea avea consecințe periculoase pentru planeta – raportul sugerează că multe dintre cele mai mari companii energetice din lume ar putea pierde zeci de miliarde de dolari prin cheltuieli care nu sunt necesare.

Potrivit studiului, compania petrolieră mexicană de stat Pemex este cea mai expusă riscului, cu pierderi în valoare de 77 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani. Shell (76.9 miliarde de dolari), Exxon Mobil ( 72,9 miliarde de dolari), Rosneft (53.3 miliarde de dolari) și BP (45.5 miliarde de dolari) alcătuiesc top cinci companii care vor avea de suferit.

Companiile energetice americane vor fi toate expuse riscului, se spune, cu 412 miliarde de dolari în active potențial blocate până în 2025.

Multe țări au implementat deja obiectivele de reducere a dioxidului de carbon, care va vedea un declin în dependența de combustibilii fosili, și speranțe mari ca un acord global de limitare a emisiilor poate fi convenit în Paris.

Producerea de energie regenerabilă de asemenea, creste mai repede decat s-a prezis, în mare parte datorită progreselor tehnologice pentru reducerea costurilor. Cu toate acestea, companiile de petrol și gaze susțin că o creștere a cererii de energie în deceniile următoare, în special în economiile emergente, înseamnă că este necesară o creștere mare în aprovizionare.

Pe termen scurt și mediu, spun ele, acest lucru va trebui să vină de la combustibilii fosili, deorece sursele regenerabile de energie nu pot fi scalate în timp la un astfel de nivel scăzut.

http://www.bbc.com/news/business-34921867

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 11 =