Cine detine un sfert din avutia planetei

SUA sunt urmate de China, a carei economie a ajuns la o valoare de 11 trilioane de dolari, adica 14,8% din cea mondiala. La mare distanta, locul 3 este ocupat de Japonia, cu 4,4 trilioane de dolari, adica aproximativ 6% din avutia globala.

Urmatoarele trei locuri in calsament sunt ocupate de tari europene: Germania (3,3 trilioane de dolari), Marea Britanie (2,9 trilioane de dolari) si Franta (2,4 trilioane de dolari).

India este cea de-a saptea economie a lumii, cu 2 trilioane de dolari, urmata de Italia, cu 1,8 trilioane dolari. Locul 9 este ocupat de Brazilia (1,8 trilioane de dolari) si pe 10 se afla Canada (1,5 trilioane de dolari).

Astfel, potrivit Bancii Mondiale, economia SUA este mai mare decat economiile combinate ale tarilor de pe locurile 3 si pana la 10.

La capitolul ritm de crestere, SUA nu mai sta la fel de bine. Desi China este in urma Statelor Unite cu 7 trilioane de dolari, Beijingul avanseaza intr-un ritm alert. Economia Chinei a crescut in 2016 cu 6,7%, comparativ cu cea a SUA, care a avansat cu doar 1,6%, potrivit FMI.

China a depasit, totodata, si India la ritmul de crestere anual, aceasta din urma ajungand la o crestere de 6,6% anul trecut. Economia Braziliei a fost singura din top 10 care a scazut in 2016, cu 3,5%.

In imaginea de mai jos sunt prezentate economiile lumii grupate pe continente. Blocul asiatic detine cea mai mare podere in economia lumii, cu o treime din PIB-ul global. Urmeaza continentul american, cu aproape 28% si economiile Europei, cu 21,37%. Cele trei blocuri impreuna reprezinta patru cincimi (83%) din totalul avutiei globale.

Pana in 2050, clasamentul prezentat mai sus se va schimba semnificativ. Un studiu realizat de PricewaterhouseCooper ca primul loc va fi detinut de China, a carei economie creste intr-un ritm mai alert decat al celor dezvoltate.

Cu toate acestea, in prezent, analistii se tem de o eventuala prabusire a Chinei. Agentia de evaluare financiara Moody’s a retrogradat economia asiatica in aceasta saptamana, pentru prima data in ultimele trei decenii, avertizand ca sanatatea financiara a tarii sufera de pe urma cresterii datoriei si a incetinirii avansului economic.

In timp ce criza financiara din 2008 a dus in colaps economic tarile din Vest, guvernele locale din China si companiile de stat s-au imprumutat masiv pentru a construi blocuri si infrastructura, au investit in afaceri si au inflamat pietele financiare. Acest iures al cheltuielilor a avut ca rezultat o crestere semnificativa a datoriei publice, in special in randul ineficientelor companiilor-mamut detinute de stat. In consecinta, datoria Chinei a explodat la aproximativ 170% din PIB in 2016, de la 100%, in 2008.

SUA vor fi depasite si de India, care vine puternic din urma, iar pe locul al patrulea vine o supriza, si anume Indonezia. Pontrivit PwC, pana in 2050, economia Marii Britanii va fi pe locul 10, Franta va iesi din top 10, iar Italia nu se va mai regasi nici in top 20, ca urmare a avansului rapid al economiilor emergente, ca Mexic, Turcia si Vietnam.

Raportul citat mai releva si faptul ca, pana in 2050, economia lumii se va dubla, ca urmare a cresterii populatiei si a productivitatii generate de avansul tehnologic fara precedent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

44 − = 43