Celulele grase și dieta nesănătoasă (2)

În cadrul așa-numite cerecetări epigenetice, diferite studii au sugerat că celulele precursoare umane rețin expunerile la mediu din trecut. Dar până acum nimeni nu a reușit să identifice factorii care afectează reprogramarea celulelor grase precursoare sau să stabilească rapiditatea cu care acestea sunt reprogramate.

În cooperare cu Unitatea Gastroenterologică Chirurgicală de la Hvidovre Hospital, cercetătorii au colectat țesuturi grase de la 43 de operații planificate. 15 pacienți au fost în formă, 14 au fost obezi și au suferit de diabet tip 2. Prin colectarea de mostre de la trei grupuri diferite de pacienți, cercetătorii au putut compara sănătatea celulelor grase precursoare din cele trei grupuri.

Echipa a aflat că celulele din grupul pacienților obezi și care suferă de diabet tip 2 au fost reprogramate și prin urmare nu au funcționat ca și celulele grase normale și sănătoase. Prin expunerea celulelor grase precursoare care sunt sănătoase la doi factori externi pentru doar 24 de ore, cercetătorii au reușit să reproducă condițiile reprogramării observate în celulele pacienților diabetici.

Cercetătorii sunt nesiguri acum cu privire la posibilitatea reversării acestei programări pentru a ne asigura că celulele sunt din nou sănătoase și funcționale. Chiar dacă ar fi posibil, oamenii de știință nu cunosc exact mecanismele prin care pot face acest lucru.

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180420122830.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − 36 =