Celulele grase și dieta nesănătoasă

24 de ore este tot ce au nevoie așa-numitele celule grase precursoare să întocmească rețeta genetică pentru a se transforma într-o celulă grasă matură, reprogramată. Această schimbare apare atunci când celula este pusă în contact cu acidul gras palmitiv sau hormonul TNF-Alfa, arată un studiu efectuat de cercetători de la Novo Nordisk Foundation Center pentru Studiul Metabolismului, de la University of Copenhagen.

Celulele precursoare sunt celule care nu s-au maturat pentru a îndeplini o sarcină anume în interiorul organismului, cum ar fi în interiorul unui mușchi sau țesut adipos. Acidul palmitic și hormonul TNF-Alfa sunt substanțe capabile să tulbure dezvoltarea celulei, cauzând transformarea ei într-o celulă grasă disfuncțională pe parcursul vieții sale. În particular, această reprogramare se regăsește în pacienții obezi care suferă de diabet de tip 2, au descoperit cercetătorii.

Ne expunem la acidul palmitic prin alimentele pe care le consumăm. În special alimentele care conțin cantități importante de grăsimi saturate, precum produsele lactate, carnea sau uleiul de palmier.

TNF-Alfa este un hormon inflamatoriu care este secretat în corp în timpul unor afecțiuni. Pacienții obezi au de asemenea un nivel mai ridicat de TNF-Alfa, pentru că obezitatea este conectată cu inflamarea organismului.

Rezultatul studiului subliniază importanța unei diete sănătoase și a unui stil de viață pentru sănătate metabolică pentru anii ce urmează. Pe scară largă, o dietă sănătoasă și un stil de viață sănătos pot ajuta la prevenirea reprogramării celulelor noastre precursoare.

Pe termen lung, autorii speră ca studiul să reprezinte baza unor noi strategii pentru reversia programării anormale a celulelor grase precursoare, făcând din acestea celule funcționale și sănătoase, spune Romain Barres, liderul studiului.

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180420122830.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 5 =