Centralele nucleare din 20 de țări nu au nici o protecție împotriva atacurilor cibernetice

aerial-view-shows-tokyo-electric-power-co-s-tsunami-crippled-fukushima-daiichi-nuclear-powerCel puțin 20 de țări din întreaga lume, cu depozite semnificative de arme nucleare sau centralele nucleare nu au nici o protecție împotriva amenințării de atacuri cibernetice, susține Nuclear Threat Initiative (NTI). NTI este o organizatie non-profit care este specializata in accesarea de securitate a materialelor nucleare la nivel mondial, uraniu puternic imbogatit si mai ales de plutoniu, care sunt considerate a fi resursele mortale ale lumii. În timp ce securitatea fizică a fost întotdeauna o preocupare, alături de creșterea atacurilor cibernetice care afectează mai multe industrii la nivel global, accentul s-a mutat pe securitatea sistemelor informatice care guvernează aceste resurse.

NTI a chestionat 24 de națiuni care au avut cel puțin 1 kg de material nuclear în posesie, precum și 152 de națiuni care au avut mai putin de 1 kg de materiale nucleare sau deloc, și a accesat publicului date disponibile pentru a vedea dacă țările au protecție împotriva atacurilor cibernetice. NTI afirmă în ultimul său raport, că 20 de țări nu au reusit sa treaca chestionarul de protecție pe fiecare criteriu, deși unele dintre țări au pretins ca au protectie. Printre natiunile care au ratat chestionarul se numără: China, Israel, Egipt, Mexic și Coreea de Nord, în timp ce doar nouă națiuni au realizat punctajul maxim la chestionarul pentru securitatea informatică.

Din totalul de 176 de națiuni chestionate, 45 au fost adăugate la un nou “clasament sabotaj”, care examinează cât de ușor ar fi pentru atacatori să saboteze instalațiile nucleare din fiecare țară și să provoace o eliberare radiologică semnificativă, similară cu cea de la Fukushima. În plus față de preocupările legate de securitatea cibernetică, cercetatorii au descoperit că multe țări, în special natiunile în curs de dezvoltare, se străduiesc să pună în aplicare măsuri care ar proteja instalațiile nucleare ale acestora de sabotajul nelegat de computere. Dintre cele 45 de natiuni, Finlanda, Australia, Canada, Marea Britanie și Japonia s-au dovedit a avea instalațiile nucleare cele mai vulnerabile în fata unor posibile sabotaje.

În ceea ce privește îmbunătățirea, Japonia și-a îmbunătățit din plin protectia împotriva atacurilor cibernetice, în timp ce SUA, Marea Britanie, India și Rusia au depasit graficul în ceea ce privește cele mai dezvoltate națiuni înarmate nuclear în termeni de securitatea informatică.

  • http://www.ibtimes.co.uk/nuclear-power-plants-20-countries-do-not-have-any-protection-against-cyberattacks-1538223

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =