Centriștii din Lib-Dem promit un nou referendum asupra Brexit-ului

Formațiunea politică Liberalii Democrați (Lib-Dem, centru) din Marea Britanie a promis să organizeze un nou referendum privind Brexit-ul, prezentându-și miercuri programul pentru alegerile parlamentare anticipate de la 8 iunie, relatează AFP.

Dornic să recupereze votul eurofililor, Lib-Dem s-a autoproclamat partidul celor 48%, referindu-se la procentul alegătorilor britanici care au votat la referendumul de la 23 iunie 2016 împotriva ieșirii țării din Uniunea Europeană.

În sondaje, formațiunea ocupă poziția a treia cu 9% din intențiile de vot, în urma Conservatorilor (49%) și a Partidului Laburist (31%), potrivit unui sondaj YouGov efectuat pe un eșantion de 1.630 de persoane și publicat la 12 mai.

“Oferim britanicilor șansa de a decide ce se va întâmpla după Brexit”, a declarat liderul partidului, Tim Farron, la postul Sky News.

“Dacă acordul pe care îl aduce (premierul) Theresa May nu este suficient de bun pentru voi sau familia voastră, trebuie să aveți dreptul de a-l respinge și a vota pentru rămânerea” în UE, a adăugat el.

Partidul se angajează să organizeze un referendum privind acordul final de ieșire din UE obținut la finalul a doi ani de negocieri cu Bruxellesul, oferind astfel britanicilor posibilitatea de a-l respinge.

Lib-Dem promite, de asemenea, să mențină Marea Britanie în cadrul pieței unice europene, precum și libertatea de circulație, două elemente pe care conservatorii prim-ministrului Theresa May au exclus să le păstreze.

La parlamentarele din mai 2015, Lib-Dem a suferit un eșec usturător după ce a colaborat cu partidul conservator în cadrul unei coaliții guvernamentale între 2010 și 2015. În prezent, are numai nouă deputați, față de 57 până în mai 2015, și speră să obțină un rezultat încurajator cu ocazia alegerilor de la 8 iunie, axate pe chestiunea Brexit-ului.

Linia eurofilă a Liberalilor Democrați le-a permis să câștige al nouălea deputat în decembrie, cu prilejul unor alegeri anticipate de circumscripție.

În programul lor, ei promit să garanteze drepturile cetățenilor europeni care lucrează în ce privește ajutorul social și serviciul public de sănătate (NHS) și intenționează să majoreze fondurile pentru aceste două domenii cu șase miliarde de lire (șapte miliarde de euro).

Pentru a acoperi aceste cheltuieli suplimentare, partidul a anunțat că are în vedere să majoreze cu 1% impozitul pe venit și să elimine reducerile de taxe acordate de conservatori firmelor private.

Lib-Dem mai intenționează să legalizeze consumul de canabis și să suspende utilizarea insecticidelor care dăunează albinelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × = 30