Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a soluționat 27 de litigii între clienți și bănci de la înființare, două treimi au fost acceptate de ambele părți

consultant11212
Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a soluționat, de la începerea activității până în prezent, 27 de dosare, din cele 200 de cereri conforme înregistrate, a anunțat marți președintele Colegiului de Coordonare al CSALB, Alexandru Păunescu.

“Procedura este complicată în sensul că este dificil pentru noi să îi convingem pe consumatori că centrul este o entitate care poate fi eficientă. Interesul a crescut continuu pentru că, pe lângă cele 27 de dosare soluționate și cereri depuse, primim zilnic întrebări, prin diverse canale, cu privire la activitatea CSALB”, a mai spus Păunescu.

La rândul său, directorul CSALB, Liviu Fenoghen, a explicat că, din cele 27 de dosare soluționate, două treimi au fost acceptate de ambele părți. El a adăugat că, pe lângă cele 200 de cereri conforme primite de Centru, s-au înregistrat încă 212 cereri neconforme care nu pot fi gestionate de această entitate.

“Unele dintre aceste cereri se referă la litigii cu instituții care nu sunt sub supravegherea Bănci Naționale a României (BNR), altele sunt depuse de persoane juridice, iar potrivit legislației, CSALB se ocupă doar de cererile depuse de persoane fizice etc”, a explicat Fenoghen.

Potrivit acestuia, în esență consumatorii cer diminuarea efortului de plată pe care îl au în raport cu instituția de credit. “În urma aplicării procedurilor am reușit diminuarea acestui efort de la câteva sute de lei la rata lunară până la 19.000 de euro per total la un credit ipotecar”, a mai spus directorul Centrului.

El a menționat și cele mai frecvente aspecte reclamate de consumatori, respectiv restituirea comisionului de risc perceput pentru un credit, rescadențarea creditului, diminuarea ratei lunare, returnarea comisionului de administrare, a comisionului de monitorizare ori a altor categorii de comisioane care, în percepția consumatorilor, au fost reținute în mod nejustificat; restituirea sumei ce a rezultat din mărirea marjei dobânzilor în mod excesiv, în accepțiunea consumatorilor, reducerea marjei dobânzii și înghețarea cursului valutar la data încheierii contractului de credit (în CHF), declararea creditului ca fiind scadent anticipat, fără respectarea condițiilor contractuale calcularea și plata ratelor în lei, la cursul de schimb valutar de la data încheierii contractului, eliminarea unor clauze calificate de către consumatori ca fiind abuzive, privind aplicarea de dobânzi penalizatoare, radierea înregistrărilor din biroul de credit etc.

Directorul CSALB a mai adăugat că perioada medie de soluționare a unui litigiu este de 40 de zile, iar cel mai puțin a durat un dosar soluționat în 17 zile.

La rândul său, președintele Colegiului de Coordonare a precizat că soluționarea unui dosar costă 993 de lei, cost care include cheltuieli de organizare și onorariul conciliatorului.

Totodată, reprezentanții Centrului au prezentat și rezervele exprimate de consumatori în cadrul convorbirilor telefonice cu privire la soluționarea alternativă a litigiilor. Acestea se referă la faptul că procedurile de soluționare alternativă a litigiilor nu sunt obligatorii pentru comercianți; majoritatea comercianților nu vor accepta solicitările lor, formulate prin intermediul CSALB, câtă vreme nu le-au acceptat în cadrul încercării de soluționare amiabilă (în faza de reclamație simplă), ceea ce induce o atitudine descurajantă (în opinia clienților); impunerea — prin lege — a etapei prealabile, care constă în încercarea de soluționare directă, nu este utilă și generează întârzieri nejustificate, mai ales în contextul existenței unor relații extrem de încordate între consumator și comerciantul respectiv.

“O consecință nedorită a acestei situații o reprezintă cazurile în care consumatorii au formulat reclamația/solicitarea direct către comerciant, iar ulterior — în așteptarea răspunsului de la comerciant — au renunțat la continuarea demersului inițiat la nivelul CSALB”, a mai spus directorul Centrului.

Acesta a precizat, însă, că această cerință nu este condiționată de un răspuns al băncii și în niciun caz de o rezolvare a litigiului. “Consumatorul trebuie doar să facă dovada că a depus la bancă o solicitare de soluționare a litigiului și, în cazul în care răspunsul este negativ sau nu este transmis consumatorului în maxim 30 de zile, atunci el se poate prezenta la CSALB pentru demararea procedurilor”, a explicat Fenoghen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × = 12