O descoperire pentru care merită să ridicăm paharul! Cercetători din Singapore au produs un tip de bere cu bacterii probiotice care are efecte benefice asupra sănătății și întărește sistemul imunitar, informează vineri Reuters.
Cercetătoarea în domeniul alimentației Alcine Chan, de 23 de ani, a experimentat timp de un an cu o rețetă de malț, alcool, hamei și bacterii probiotice până când a obținut formula perfectă.
“Hameiul este principalul ingredient care distruge probioticele, așa că a trebuit să găsim o modalitate prin care probioticele să-și poată menține proprietățile”, a declarat Chan în timpul unei prezentări a procesului de fermentație la laboratorul de la Universitatea Națională din Singapore (NUS).
Popularitatea de care se bucură berea ar putea atrage după sine un uriaș potențial de piață pentru noua descoperire, a declarat cercetătoarea, adăugând că speră să atragă cât mai mulți clienți posibili.
Chan a lucrat la rețeta de bere ca parte din proiectul de absolvire și s-a inspirat din iaurtul probiotic și produsele lactate pe care le consumă zilnic.
Băutura, deschisă la culoare și efervescentă, are un gust dulceag și conține alcool într-un procent de 3,5%, cu puțin sub intervalul 4-6% al berilor obișnuite. Fiecare 100 ml de băutură conține un miliard de organisme probiotice.
În timp ce, pe lângă alte beneficii asupra sănătății, probioticele îmbunătățesc funcția digestivă și întăresc sistemul imunitar, cercetătorii din acest proiect sunt reținuți în a face speculații nutriționale.
“Această bere este pur și simplu o nouă modalitate de a consuma probiotice și de a profita de beneficiile acestora pentru sănătate”, a declarat Liu Shao Quan, coordonatorul proiectului lui Chan, adăugând că produsul nu a primit încă un nume.
Melissa Mak, fondatoarea Fermentation Friends, un grup care ține ateliere despre cum să faci mâncare și băuturi probiotice, spune că o să deguste noul produs.
“Este total nepotrivit să ne gândim la bere ca fiind ceva benefic din punct de vedere nutrițional”, spune Mak. “Nu există date concrete despre acest lucru, dar cred că este un produs nou interesant.”
Echipa din care face parte Liu a experimentat și cu cafea aromată și vinuri fermentate din bine cunoscutele fructe asiatice lici și durian.
Noul sortiment de bere va fi disponibil în baruri abia după ce berea va fi patentată. Cercetătorii discută planuri de marketing cu câteva companii care se ocupă cu distribuția berii, a spus Liu, fără să dea mai multe detalii.
Noua bere conține probioticul Lactobacilus paracasei L26, potrivit cercetătorilor.