Cercetătorii au descoperit un semnal dintr-un sistem stelar apropiat, transmis intentionat de o civilizatie extraterestra foarte dezvoltata

452b-artistconcept-beautyshot

Oamenii de știință au descoperit un semnal radio neobișnuit ce provine din regiunea unei stele învecinate. Datorită naturii sale, el ar putea proveni de la o civilizație extraterestră, care a fost transmis intenționat chiar în direcția planetei noastre.

În primul rând, asta nu înseamnă că s-au descoperit extratereștrii. Dar semnalul, care a fost descoperit de o echipă internațională de oameni de știință și fiind plasat ca origine într-un sistem stelar apropiat, face în prezent furori printre astronomi. Pentru că este vorba despre un semnal extrem de neobișnuit. Iar există o posibilitate destul de ridicată ca acesta să fi fost emis de o civilizație extraterestră în direcția planetei noastre, după cum scrie astronomul american Seth Shostak într-o declarație. Shostak este cercetător-șef la insitutul SETI, care este specializat pe căutarea după forme de viață extraterestre.

Deja din mai 2015 semnalul a fost descoperit de radiotelescopul Ratan-600 în regiunea rusă caucaziană. Cu toate acestea, cei ce l-au descoperit au ținut secretă informația până recent. Neobișnuitul semnal a ajuns în cele din urmă să fie cercetat și de o echipă de oameni de știință de la SETI.

Sistemul stelar din direcția căruia provine semnalul poartă numele de HD 164595 și este localizat în constelația Hercules. Se află la o departare de 94 de ani lumină de Pământ și are o mare asemănare cu sistemul nostru solar: steaua sa este la fel de mare ca și Soarele. Cu toate acestea, este semnificativ mai bătrână, fiind formată în urmă cu aproximativ 6,3 miliarde de ani. Până acum se știe că sistemul prezintă cel puțin o planetă de mărimea planetei Neptun, care formează o orbită foarte apropiată în jurul stelei sale, ceea ce face ca existența de forme de viață la suprafața ei să fie foarte improbabilă. Cu toate acestea, nu este exclus să existe și alte planete în sistem.

Dacă există într-adevăr o civilizație extraterestră care este capabilă să trimită un astfel de semnal în spațiul cosmic și la o asemenea depărtare, ea trebuie să fie o civilizație extrem de dezvoltată din punct de vedere tehnic, pentru că, pentru a trimite semnalul în toate direcțiile spațiului cosmic, ar fi nevoie de un emițător gigantic care ar avea un consum energetic de sute de ori mai mare decât lumina Soarelui care cade pe Pământ. Potrivit lui Shostak însă, există și posibilitatea pe care nu o putem ignora, ca această civilizație să fi trimis misteriosul semnal chiar în direcția planetei noastre, ceea ce ar necesita mult mai puțină energie.

Shostak scoate din discuție posibilitatea ca această ipotetică civilizație extraterestră să ne fi descoperit, pentru că nici un fel de semnal radar sau de televiziune nu ar fi putut ajunge de pe Pământ până acolo. Unui semnal de pe Pământ îi sunt necesari 94 de ani să ajungă în regiune, iar primul semnal tv a fost emis acum 89 de ani.

Tot potrivit lui Shostak, trebuie verificată atent originea semnalului, pentru că s-ar fi putut estima eronat originea acestuia în funcție de puterea sa, iar foarte important, acesta nu a putut fi confirmat de nici un alt radiotelescop, cu toate că astronomii de la SETI au pus deja în uz un radiointerferometru situat în nordul metropolei americane San Francisco, denumit “Allen Telescope Array”, în vederea confirmării semnalului detectat în Rusia. Până acum nu au avut succes în operațiunile lor de căutare ce durează de câteva zile, dar trebuie să se țină cont de faptul că trebuie cercetat un spectru foarte larg, ce ar putea să dureze o vreme. Confirmarea ar trebui să sosească în următoarele câteva zile. Dacă ea va sosi, se vor putea demara operațiunile de cercetare a acestuia.

http://www.n-tv.de/wissen/Forscher-entdecken-Signal-von-Sternsystem-HD-164595-article18526331.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 2